Rytíři nebes – fragmenty

28.11.2017 – 18.2.2018, 23:59

Rytíři nebes, výstava věnovaná letcům, technikům a vůbec veškerému personálu z Královského letectva britských ozbrojených sil (RAF) za druhé světové války se přesunula z brněnského veletrhu z pavilonu Morava do Technického muzea v Brně. Přístupná zde bude do poloviny února 2018. Rozšířená je o informace a sbírkové předměty TMB z historie československého letectva. To v říjnu 2018 oslaví sto let od svého vzniku.

Cena vstupenky: 130 Kč

V odlišném uspořádání, protože muzeum nabízí jiné prostory než pavilon Morava, ale se stejnou vypovídající hodnotou se mohou zájemci seznámit s českými občany v Royal Air Force za druhé světové války i s fragmenty z jejich života. Výstava prezentuje úplný výčet 2500 čs. příslušníků. Věnuje se i ženskému pomocnému leteckému sboru WAAF (zkratka z anglického názvu). Ženy nepůsobily v leteckých posádkách a aktivního boje se neúčastnily, jejich práce v zázemí však byla velmi rozmanitá a neméně důležitá. Působily například při údržbě radarů a letadel, v šifrovacích odděleních, analyzovaly průzkumové fotografie atp.

Výstava přibližuje nejen život v RAF, ale i život jeho příslušníků v zajetí, ve výčtu prezentuje jména padlých hrdinů s místy jejich hrobů ale i s vyznamenáními. Důležitým prvkem jsou osobní předměty a oblečení velitelů. Mezi zajímavé předměty patří také pomůcka, kterou si piloti připevňovali na stehno. Obsahovala zápisník s tužkou, aby při letu mohli zapisovat důležité údaje, a přístroj na letecké výpočty. Mezi další, tentokráte velmi soukromé písemnosti, patří dopis genpor. Františka Fajta, který psal 19. 12. 1950 z vězení své dceři. V té době nevěděl, jestli vůbec ještě někdy své nejbližší uvidí. Příslušníky RAF nečekalo ani po návratu domů nic příjemného. I na tuto část jejich života se zaměřuje výstava.

V části o čs. letectvu si mohou návštěvníci prohlédnout mimo jiné modely letadel, které přímo v RAF vyráběli zejména technici, kteří čekali na návrat svého letounu z boje nebo vzpomínku na prvorepublikovou osobnost v letectví akrobata Františka Nováka. Celkovou atmosféru ještě umocňují velkoplošné fotografie a rozhovor s genpor. Vladimírem Nedvědem z televizního záznamu.