Ota - Pavel - Raška v Divadle F. X. Šaldy

18.2.2015, 19:00 – 4.3.2015, 21:00

Tanečně-sportovní pohádka ze života pro dospělé a jejich děti.

 Ota - Pavel - Raška v Divadle F. X. Šaldy
  • Adresa:
    Zhořelecká 5
    Liberec 460 01

Před (ne)dávnými lety v době rudé nesvobody dobyl malý Čech s velkým srdcem Jiří Raška celý svět. Dobyl ho na lyžích z jasanu. Skočil a letěl. Byl to nádherný let v nekonečném tichu, který trval kratičký lidský věk, jak píše Ota Pavel. Vítězný příběh Jiřího Rašky se stal inspirací k napsání knihy sportovního reportéra a oblíbeného spisovatele Oty Pavla. Je to obraz jako z pohádky, ale není smyšlený. Je to skutečný příběh o skromnosti, vytrvalé píli a víře v sebe a ve své sny.
Kniha Oty Pavla vyšla až rok po autorově smrti v roce 1974, v roce 2014 si tedy připomínáme 40. výročí vydání. Ponořme se do pozitivní atmosféry Raškova životního příběhu. Naše taneční zpracování však odkryje libereckému diváku ještě jeden dějový aspekt, a tím je životní osud Oty Pavla. Ten na pozadí vítězství Jiřího Rašky vnáší do našeho příběhu se šťastným koncem prvky lidské bolesti, prohry a osudové tragiky, které však nepsal Pavel na papír, ale sám žil.
Představíme vám příběh, kde se sen prolíná se skutečností, kde se netradičně tanec setkává se sportem. Je to obraz ze života, o vítězství vůle, houževnatosti a okamžicích nefalšovaného lidského štěstí, ale i příběh nemoci, bolesti a utrpení.

Martin Dvořák
Libreto, režie a choreografie: Martin Dvořák