Čtyřiadvacátý Svět knihy Praha se zaměří na komiks a převratné 20. století

10.5.2018 – 13.5.2018, 23:59

Nadcházející ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha se uskuteční od 10. do 13. května 2018 na výstavišti v Holešovicích. Jeho dvěma hlavními tématy budou Komiks s přehlídkou domácích i zahraničních tvůrců a Převratné 20. století, které nabídne reflexi tohoto období v podobě diskuzí a prezentací domácích i zahraničních autorů a myslitelů. Zemí, jejíž literatura se představí na festivalu v roce 2018 zevrubněji, je Izrael.

Svět knihy Praha, který v roce 2017 navštívilo přes 40 000 návštěvníků, se bude v nadcházejícím ročníku věnovat komiksu v nejrůznějších podobách od mainstreamu po jeho artové formy. „Festival připravuje komiksovou zónu s prodejní přehlídkou desítek domácích i zahraničních tvůrců,“ vysvětluje Radovan Auer, ředitel festivalu. Na programu je také řada diskuzí, během kterých autoři a myslitelé nejen z České republiky přiblíží Převratné 20. století, druhé hlavní téma akce. „V příštím roce si budeme připomínat sto let od vzniku republiky a také výročí tzv. osmičkových roků, které významně ovlivnily naši historii. V rámci Světa knihy jsme se rozhodli dané téma rozšířit a pokusit se o celkovou reflexi dvacátého století, které bylo převratným nejen v historii střední Evropy,“ doplňuje Radovan Auer.

Festival, jenž sestává z prezentací nakladatelů, autogramiád a čtení, představuje každoročně ve větším rozsahu také literaturu jedné vybrané země. Čestným hostem nadcházejícího ročníku je Izrael. "Je pro nás velkou ctí být hlavní zemí 24. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Velmi symbolické je, že se naše spolupráce uskuteční právě v roce, kdy Česká republika oslaví 100 let od vzniku samostatného státu a Stát Izrael 70 let své existence. Společně s organizátory a vydavateli připravujeme pro festival atraktivní prezentaci izraelské literatury, která bude díky silné spolupráci našich zemí o to zajímavější,“ říká Daniel Meron, izraelský velvyslanec. Kromě silné delegace izraelských autorů mají organizátoři potvrzenou i řadu zajímavých osobností k oběma tématům.

Na hlavní témata navazuje také vizuální koncept čtyřiadvacátého Světa knihy Praha, který realizoval grafický designér Pavel Fuksa. Zatímco motivy čerpal z převratných událostí dvacátého století, pro jejich zpracování se inspiroval postupy komiksových kreslířů.

 

Svět knihy Praha proběhne od 10. do 13. května 2018 na Výstavišti Praha.

Více informací na www.svetknihy.cz

Facebook: www.fb.com/svetknihypraha