GAZDINA ROBA - Západočeské divadlo v Chebu

Velká díla domácího a světového dramatu a literatury nestárnou. Ani jejich hrdinové. Divadlo Alfa to chce dokázat nasazením titulu královny českého realismu Gabriely Preissové: novou dramatizací a úpravou krátké novely „Gazdina roba“.

GAZDINA ROBA - Západočeské divadlo v Chebu
  • Adresa:
    Divadelní náměstí 10
    Cheb 350 02

A to v nastudování tvůrčího týmu, který už dospívající diváky dokázal oslovit svými osobitými interpretacemi klasických děl jako je Shakespearův „Hamlet“ a Hrabalovy „Ostře sledované vlaky“. Linie mladistvých hrdinů pokračuje, po Hamletovi a Miloši Hrmovi přichází mladá žena, krajčířka Eva, která vsází svůj život na velkou lásku. Od té doby, kdy se vrhla po hlavě vstříc svému osudu na jevišti poprvé (bylo to v Národním divadle v Praze), uplynulo více než 120 let. A dodnes se do českých a moravských divadel vrací. Není divu.

Preissové hra totiž není pouze kritikou prudérnosti či tehdejších společenských poměrů. Především se jedná o drama mladé, silné ženy, která navzdory nepřízni osudu a slabostem svým i svého okolí tvrdošíjně zápasí o právo vzít svůj život do vlastních rukou. Třebas až k tragickému konci. V triádě našich mladých hrdinů je Eva vedle Hamleta a Miloše Hrmy tou nejstarší. Práh dospělosti překročí tehdy, když se rozhodne vzdát vysněné lásky, podřídit se realisticky stavu věcí a z rozumu se vdát. Brzy se to ale ukáže jako chybný krok. Co dál? Je možné vrátit špatné rozhodnutí zpět? A co když ani ten pravý není tak docela ten pravý? A znamená dospělost opravdu rezignaci na všechny na naděje a touhy?

Oba tvůrci, kteří se rozhodli s příběhem a jeho vzdornou hrdinkou sblížit mladé diváky, jsou v Plzni dobře známi. Dramaturg Tomáš Jarkovský a režisér Jakub Vašíček se podílejí na vedení Divadla Drak v Hradci Králové. V Divadle Alfa se zapsali jako autoři her „Čert tě vem!“ (premiéra 2012) a „Ptej se proč? aneb Svět podle křečka“ (premiéra 2013), nastudovali inscenace podle svých úprav a autorských textů „Hamleteen“ (premiéra 2012), „Ostře sledované vlaky“ (premiéra 2014) a „Spadla klec! aneb První případ podporučíka Vitáska“ (premiéra 2015).

FOTO: Tomáš Kilbergr

Režie: Jakub Vašíček j.h
Výprava: Tereza Venclová j.h.
Dramaturgie: Petra Kosová
Hrají: Andrea Ballayová, Martina Hartmannová, Marie Mrázková, Blanka Luňáková, Lenka Válková Lupínková, Martin Bartůšek, Petr Borovský, Bob Holý, Josef Jelínek, Robert Kroupar, Matěj Siegl, Petr Vydarený, Daniel Čámský, Tomáš Jereš
Délka představení: 80 min