AKVIZICE GHMP

15.2.2018, 18:00 – 19:30

Galerie hlavního města Prahy obnovila svou akviziční činnost před pěti lety po dlouhé předchozí pauze. Začali jsme skromně – nákupem odkládaných akvizic z dlouhodobé výstavy s výmluvným názvem „Po sametu“. Byl to první pokus o doplnění alespoň jednoho segmentu naší velmi nesourodé a vcelku nahodile utvářené sbírky, která sice vznikala díky darům umělců městu Praha už během posledních dekád 19. století, ale programové a zároveň tendenční akvizice nastaly až s oficiálním vznikem instituce v roce 1963. V 80. letech minulého století se pak GHMP mohla pochlubit řadou zajímavých zisků z tehdy objevných výstav zaměřených na bílá místa v historiografii naší scény.

Devadesátá léta byla spíše érou občasných darů od mladší generace umělců a situace se v konkurenci stále aktivnějších soukromých sběratelů, kteří těžili z mohutnějícího trhu a aukcí, zdála být bezútěšná. Galerie veřejnoprávního sektoru se ocitly na jeho okraji bez šance zasáhnout do soutěže o pozoruhodná díla z restitucí.

Galerie hlavního města Prahy má v současnosti díky porozumění ze strany svého zřizovatele možnost už popáté získat díla od autorů, jež dlouhodobě sleduje a uspořádala jim výstavu. Tato vazba je důležitá jak z hlediska programu nákupů, tak z hlediska efektivního nakládaní s kapitálem přiděleným magistrátem přímo pro tento úkol. Jednak se tímto systémem GHMP posouvá ke zřetelněji vyprofilované kolekci, která odpovídá sledovaným tématům vytyčeným ve výstavním programu, a jednak těží ze vztahů s konkrétními osobnostmi, které recipročně přizpůsobují své ceny možnostem našeho rozpočtu. Naše výstava představí výběr z minulých čtyř let a otevře vhled do struktury sbírek, jež těmito kroky postupně získávají na ucelenosti, a směřují tak k budoucí stálé expozici.