Hollar dnes - Obecní dům

13.10.2017 – 20.1.2018, 23:59

Výstava Hollar dnes je vyvrcholením oslav 100 let od založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar.

Letošní Rok grafiky, který vyhlásil výbor Hollaru v čele s předsedou Pavlem Piekarem, představuje po celý rok 2017 na řadě výstav v České republice i v zahraničí (Itálie, Německo) jak tvorbu současných umělců SČUG Hollar, tak díla jejich předchůdců.

Ve výstavních sálech pražského Obecního domu se budou od 13. října 2017 do 20. ledna 2018 na reprezentativní přehlídce pod názvem Hollar dnes soustředit grafické listy prakticky všech současných členů Hollaru. Zachyceny jsou vedle sebe práce autorů několika generací: nejstarší vystavující oslavil letos devadesáté páté narozeniny, nejmladšímu je šestadvacet let. Střídají se tu klasické grafické postupy s digitálními tisky, s experimenty v různých kombinovaných technikách, od drobných formátů velikosti sotva deseti centimetrů, po rozměrné, až třímetrové tisky. V širokém a názorově i formálně různorodém bohatém přehledu má tak divák příležitost vnímat na jednom místě celou pestrou směsici současné, „dnešní“ podoby SČUG Hollar, seznámit se s aktuálními trendy volné grafické tvorby u nás, i zároveň v obrysech zachytit vývojové tendence, které se v umělecké grafice poslední dobou objevují.

Sdružení českých umělců grafiků Hollar se svým názvem odkazuje k dílu a významu nejuznávanějšího českého barokního grafika a rytce – Václava Hollara (1607–1677), pražského rodáka, žijícího a tvořícího převážně v Německu, Holandsku a Anglii. Na počest tohoto mistra SČUG Hollar se po tiskové besedě uskuteční slavnostní uctění jeho památky u pamětní desky s bustou Václava Hollara, umístěné na jeho rodném domě v Soukenické ulici na Praze 1 – Novém Městě.

Zakladatelé Hollaru vybudovali grafice rovnocenné místo mezi ostatními druhy výtvarného umění a dnešním úkolem sdružení, jak říká jeho současný předseda, je tuto pozici nadále hájit, neboť dějiny umění nejsou jen souborem děl jednotlivců, nýbrž vytvářejí organické celky a systém, představující společné dědictví a společný cíl. Význam stého jubilea Hollaru připomíná i Česká národní banka vydáním pamětní mince z dílny medailéra a sochaře Martina Daška, která bude představena v průběhu Tiskové konference. Česká pošta dává do oběhu poštovní známku, jejímž autorem je hollarista, grafik Jan Kavan.

K výstavě Hollar dnes vychází i obsáhlá stejnojmenná publikace v grafické úpravě Rostislava Vaňka, s úvodním slovem Pavla Piekara a zasvěcenou studií historičky umění Blanky Stehlíkové, která mapuje všechny důležité body v dění uvnitř i vně sdružení v průběhu let, počínaje založením Hollaru (15 zakladatelů žádost podalo 3. prosince 1917, stanovy byly úředně schváleny 20. ledna 1918), až po úsilí o znovuobnovení jeho činnosti v roce 1989. V pasáži o novodobé historii Hollaru na ni svými osobními vzpomínkami navazuje dlouholetý předseda sdružení, grafik Vladimír Suchánek, který mimo jiné zmiňuje i nepřehlédnutelný mnohaletý podíl prof. Františka Dvořáka na všech aktivitách Hollaru, za který byl tento významný historik umění po zásluze jmenován jeho čestným předsedou. Poslání Hollaru Suchánek shledává především ve výstavní činnosti, která seznamuje kulturní veřejnost s hodnotami grafiky současnosti i minulosti. Publikace obsahuje barevné celostranné reprodukce grafik všech vystavujících členů Hollaru a soupis veškerých členů sdružení od jeho počátku do současnosti.