Vánoční LEMARKET představí rekordní počet prodejců i hostinu pro gurmány

8.12.2017, 14:00 – 10.12.2017, 20:00

Tři dny plné lokálních tvůrců a autorských značek ve dvou patrech pražské Galerie Mánes přinese již tradiční vánoční LEMARKET. Během druhého prosincového víkendu se na tomto moderním tržišti představí více než sto prodejců, což je nejvíce od vzniku akce. V pořadí již osmý LEMARKET s podtitulem „opravdové Vánoce“ přinese výběr lokálních tvůrců a projektů z oblastí móda, módní doplněk, šperk, ilustrace, produkty pro děti, jídlo, kosmetika a dalších.

Atmosféru doplní hostina s výběrem gurmánských specialit lokálních prodejců se vstupem zdarma. Doprovodný program nabídne koncerty, taneční vystoupení i  DJs a o ty nejmenší bude postaráno v dětském koutku. LEMARKET se koná od 8. do 10. prosince, vstupné je 70 Kč. Více na www.lemarket.cz.

LEMARKET je moderní tržiště v duchu dnešní doby, které objevuje a představuje lokální tvůrce a projekty. Návštěvníkům nabízí příležitost seznámit se s novými značkami a setkat se s jejich autory. „Na vánočním LEMARKETU návštěvníkům představíme největší množství prodejců, které jsme dosud prezentovali. Chceme lidem nabídnout možnost koupit vánoční dárky mimo komerční nákupní centra a věnovat tak blízkým pod stromeček originální dárek vyrobený s láskou a radostí v Čechách či na Slovensku,“ popisuje Elen Šulcová, zakladatelka LEMARKETU.

Od 8. do 10. prosince se mezi pečlivě vybranými tvůrci představí například návrhářka Jana Minaříková, deky z české Tkalcovny, minimalistické kožené výrobky pod značkou Rychter_D nebo šperkař Hanuš Lamr.  Chybět nebude Lull Homewear, mladá slovenská značka, která se zaměřuje na domácí oblečení. Mezi více než dvaceti tvůrci, kteří se na LEMARKETU představí poprvé, návštěvníci najdou látkové hračky Pampe, grafičku a malířku Alinu Shupikovu, ilustrátorku Ivanu Kocmanovou, která své kresby ručně vyšívá a prodává pod značkou BRO,  food blogery Kitchen Story s novou kuchařkou Manželé v kuchyni nebo Pokojovky, projekt prodávající pokojové rostliny. Letos poprvé připravují tvůrci pro vánoční LEMARKET limitované kolekce, které budou k dostání na místě a brzy i na novém e-shopu tržiště.

Před galerií Mánes proběhne hostina pro všechny, kteří rádi objevují lokální gastro projekty či ochutnávaní novinky českých gurmet stálic. Své umění chuťového smyslu představí onesip coffee, Ambiente s novinkou – sofistikovanou kávou Sofee, Tamarind Tree a jejich asijské dim sum knedlíčky, lahodné paštiky a masové výrobky Čongrády, poctivé sirupy Herbert, Angelato s ledovou pochoutkou či Donut Shop s domácími donuty všech barev a chutí. Vstup na hostinu je pro všechny zdarma.

 

Návštěvníci LEMARKETU budou mít během akce hned několik příležitostí pomoci. V rámci výroby své limitované kolekce produktů spolupracuje LEMARKET s chráněnou dílnou CHIC.KE.PA. Ta dává práci ženám po mateřské dovolené či v předdůchodovém věku, které si těžko hledají zaměstnání. Koupí produktů limitované kolekce LEMARKET z keramiky, papíru či textilu tak lidé podpoří dílnu, která dává práci, a tím pomáhá vybraným ženám. Druhou příležitostí jak pomoci bude akce „sdílení je radost“, se kterou přichází HoopyGo. Lidé budou mít možnost darovat vánoční dárek dětem či seniorům z vybraných dětských domovů a organizací.  Každý, kdo na LEMARKET přinese dárek dostane slevu v hodnotě  200 Kč na zápůjčku auta od HoopyGo. Dárkem může být cokoliv, hračka, se kterou už si nikdo nehraje, oblíbená kniha, která nemá využití, oblečení nebo hezký dopis. „Ve spodním patře Mánesu budeme mít navíc pět takzvaných dobrostánků organizací a projektů, které pomáhají dobré věci a my jim věříme. Lidé zde najdou Metráž, Loono, Czechitas, Klokart či si budou moci koupit ponožky od babičky,“ vysvětluje Elena Šulcová.

Atmosféru akce doplní kulturní doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení zpěvačky Emmy Smetany nebo Itcho Pčelára s kapelou. Zahraje také DJ Pierre Urban a řada menších hudebních projektů. Novinkou jsou vystoupení dětí z dětských domovů.

Vánoční LEMARKET

8. – 10. prosince 2017
Galerie Mánes, Masarykovo nábřeží 1, Praha 1
pátek: 14:00 – 20:00, sobota a neděle: 10:00 – 20:00
Vstupné: 70 Kč
Děti do 15 let a senioři nad 60 let mají vstup zdarma
Více na www.lemarket.cz