Pálavský gulášfest 2017

21.10.2017

Pálavský gulášfest s ochutnávkou "Moravského Božolé" je přehlídkou mnoha typů gulášů. Největší mezinárodní gulášový festival v ČR, kde v loňském roce vařilo guláše přes 50 týmů z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska i Maďarska.

V minulém ročníku byla velmi vysoká návštěvnost – přes 3000 návštěvníků a zkonzumovalo se přes 10.000 porcí (1 porce = 0,25l žufánek) této národní pochutiny. Soutěžní týmy můžou vařit různé typy gulášů dle vlastního výběru. Kromě klasického vídeňského, hovězího a vepřového guláše můžou být guláše ze zvěřiny (kanec, jelen, srnec), segedínský, zabíjačkový apod. Novinkou letošního ročníku bude stánek Mikulovské firmy Frigonova, která zpracovává především mořské ryby. Očekáváme tedy také rybí polévku či rybí perkelt. Určitě bude i něco pro vegetariány, jako je fazolovo–sojový guláš se žampiony a podobně.

Již tradiční součástí této akce je košt prvních mladých vín „Moravské Božolé“ za doprovodu cimbálové muziky Eliška v hotelovém sklepě. V loňském roce bylo o toto mladé víno, které dozrálo v nejjižnějším cípu České republiky, velký zájem. Součástí této akce bude také stánkový prodej sýrů, klobás, koláčků, čajů atd. 

Během dne bude probíhat také soutěžní klání o největšího jedlíka gulášového festivalu. V odpoledních hodinách pak proběhne „Soutěž v gůlání bečky“ (styl popelář) na čas. Jedná se o šetrné přemísťování beček ve sklepním hospodářství. Pravidelně do města pod Pálavou přijíždí tisíce turistů ze širokého okolí, kteří pak tento výlet spojí s prohlídkou historického města, Kozího hrádku, Svatého kopečku či návštěvou Aqualandu Moravia. Z vyhlášeného Mikulova si každý odváží úžasné nezapomenutelné zážitky.