Halasův Kunštát - 49. ročník

21.10.2017

49. HALASŮV KUNŠTÁT „Spotřebována je už víra naše?"

Každým rokem se v měsíci říjnu v Kunštátě setkávají příznivci a milovníci literatury a zejména poezie. Důvodem je vzpomínka na narození a současně i úmrtí básníka Františka Halase. Již po devětačtyřicáté se tak bude konat i Halasův Kunštát, sled několika literárních akcí pořádaných právě na počest básníkova působení v tomto kraji. 

Letošní slavnostní večer se uskuteční 21. října 2017 v 19:00 hodin v Kulturním domě v Kunštátě a bude věnován přátelství Františka Halase a Jana Zahradníčka. Zazní zde texty hluboké i úsměvné, verše i výňatky z korespondence obou básníků. Vstup zdarma.

PROGRAM

  • V 16 hodin promluví u hrobu Františka Halase - na kunštátském hřbitově - Ladislav Zedník, držitel ceny Magnesia Litera v kategorii poezie za rok 2016. Básník je současně paleontologem a geologem, což se promítá i v jeho tvorbě. 
  • V 17 hodin se v Kulturním domě v Kunštátě uskuteční veřejnosti otevřené setkání s finalisty Literární soutěže Františka Halase. Finalisté si budou moci pohovořit s Ladislavem Zedníkem. Loňskou laureátku soutěže, Emmu Kausc, vlastním jménem Michaelu Kašparovou, si veřejnost bude moci poslechnout při autorském čtení z nové sbírky Cykly. 
  • V 19 hodin - začne v kulturním domě hlavní program „Spotřebována je už víra naše?“ - literární večer je věnovaný přátelství F. Halase a J. Zahradníčka.
    Texty F. Halase, J. Zahradníčka, J. Š. Baara, K. Bochořáka, S. B. Leacocka, R. Bradforda, R. Fulghuma a z Genesis přednesou:
    P. Petr Košulič (Kunštát), P. Michal Polenda (Křetín), f. Ondřej Ruml (Rovečné), P. Josef Matras (Bystré), Martin Kopecký, farář (Blansko), Mons. Pavel Konzbul (Brno).
    Texty vybral Aleš Kubík.

 

Pořádá: Spolek přátel umění města Kunštát, [email protected], Martina Nejedlá, tel.: 776 043 651.