Designblok 2017 - největší výběrová přehlídka designu a módy ve střední Evropě

26.10.2017 – 29.10.2017, 23:59

Moc nás to mrzí, ale bohužel musíme oznámit, že Designblok v Průmyslovém paláci pro letošní rok skončil (29.10). Příroda to chtěla jinak a není v našich silách zítra znovu otevřít.

Designblok, Prague International Design Festival je největší výběrová přehlídka designu a módy ve střední Evropě. Historie festivalu sahá do roku 1999, kdy jej založila Jana Zielinski a Jiří Macek, ředitelé pořádající agentury Profil Media. Designblok tradičně uvádí tvorbu designérů a výrobců z celé Evropy, představuje novinky prestižních značek i prototypy mladých designérů a designérských studií.

Pražského týdne designu se každoročně účastní přes 200 vystavovatelů v hlavním prostoru Designbloku, který tvoří Superstudio, Openstudio a Art House. Kromě centrálního prostoru se během Designbloku otevírá celá řada galerií, showroomů a pop-up shopů po celé Praze, které připravují speciální program pro návštěvníky. Designblok každoročně přiláká více než 50 000 návštěvníků všech věkových skupin z České republiky i zahraničí.

Místa Designbloku

Hlavním výstavním domem Designbloku je Výstaviště Praha Holešovice.  V rámci areálu Výstaviště se otevírají čtyři specializované prostory. Openstudio – prostor pro designéry, školní ateliéry a studenty, Superstudio – prostor pro výrobce, Designérie – centrální hala s instalací českých tvůrců a Art house – prostor pro sběratelský design. Další instalace jsou umístěny na venkovní ploše Výstaviště. Celková výstavní plocha Designbloku je cca 14000 m2.

Do Designbloku se zapojuje také celá řada galerií, výstavních prostor a showroomů po celé Praze a otevírají se speciální instalace ve městě.

Openstudio

Průmyslový palác, levé křídlo, Výstaviště Praha Holešovice, Praha 7

Openstudio, kreativní laboratoř současného designu, je určeno pro výstavy designérů, studií, školních ateliérů a studentů. Primárně se jedná o výstavy prototypů a malosériové výroby bez komerčního výrobce. V Openstudiu se prezentuje zhruba dvě stě českých a zahraničních tvůrců. Součástí Openstudia je i výstava Designblok Diploma Selection, výběrová přehlídka nejlepších evropských diplomových prací. Prostor zde má i další podpůrný program Designbloku – Designblok Talent Display vystavující české studenty v kurátorské selekci. Součástí Openstudia je i přednášková platforma Reflex Stage, kde se každý den konají přednášky, workshopy a prezentace designérů.  V Openstudiu se prezentují produktoví designéři, módní návrháři, designéři šperku, grafičtí designéři a ilustrátoři. Většinu produktů je možné si na místě zakoupit za speciální designblokové ceny.  

Jste designér, studio nebo škola a chcete se představit v Openstudiu? Jste diplomant a chcete se přihlásit od mezinárodní soutěže Diploma Selection, jste student designu a chcete se přihlásit do Designblok Talent Display? Potom se přihlaste se do výběrového řízení - Openstudio a podpůrné projekty pro mladé talenty má na starosti Michaela Juřenčáková.

Superstudio

Průmyslový palác, pravé křídlo, Výstaviště Praha Holešovice, Praha 7

Superstudio Designbloku představuje novinky českých a světových výrobců, prezentujících produkty vzniklé ze spolupráce se špičkovými designéry. Představují se zde všechny oblasti designu, především však nábytek, svítidla a bytové doplňky. V Superstudiu se prezentuje vždy více než 70 vybraných výrobců.

Pokud máte zájem o účast v Superstudiu Designbloku, přihlaste se do výběrového řízení. Superstudio má na starosti  Tomáš Hübl.

Designérie

Průmyslový palác, střední hala, Výstaviště Praha Holešovice, Praha 7

Krajina zážitků nazvaná Designérie je ústředním prostorem Desingbloku. Designérie vzniká na dané téma Designbloku a je vytvářena českými designéry a architekty. Návštěvníkům nabízí interaktivní instalace, její součástí je i Garden Stage, kde se odehrávají módní přehlídky Designbloku a každý den další doprovodný program.

Do prostor Designérie se nelze přihlásit.

Art House

Lapidárium, Výstaviště Praha Holešovice, Praha 7

Prostor Art House je určen pro výstavy sběratelského designu. V kurátorském výběru se zde představují čeští i zahraniční designéři a umělci, někteří sólově, jiní ve spolupráci se galerií. Součástí Art House je i výstava uměleckého designu k ústřednímu tématu Designbloku.

Do prostor Art House se nelze přihlásit.

Město

Galerie, pop-up shopy a showroomy v Praze

Designbloku se tradičně účastní desítky galerií, výstavních prostor a showroomů po celé Praze, které připravují pro návštěvníky po dobu Designbloku program a speciální akce. Výstavy ve svém vlastním prostoru nabízejí módní značky, pop-up shopy, šperkaři, nově otevřené showroomy s nábytkem, ale také pražské umělecké školy, které vystavují ve svém prostoru práce absolventů a studentů. Účastní se i muzea, která design vystavují a sbírají. Všechny účastníky najdete na Mapě.

Pražské ulice zaplní také venkovní instalace v podání českých designérů. Exteriérové objekty navržené předními českými designéry a architekty speciálně pro Designblok najdete na Václavském náměstí nebo Na Příkopech.

Pokud se chcete zúčastnit ve výstavním prostoru ve městě, přihlaste se do výběrového řízení. Kontaktní osobou je Michaela Juřenčáková.

Doprovodný program

Vystavovatelé