Villa Pellé představí v premiéře kresby Pavla Opočenského

12.10.2017 – 12.11.2017, 23:59

Překvapením pro mnohé bude výstava Nucleus, která v Galerii Villa Pellé od 12. října do 12. listopadu poprvé představí kresby renomovaného sochaře a šperkaře Pavla Opočenského. Rovných sto velkoformátových kreseb pastelkami vytvořil v posledních třech letech v několika řadách. K principu jádra odkazuje nejpočetnější Nucleus. Cyklus Olympias má lehce erotický podtext a Evoluce se vztahuje k organickému tvarosloví, odvozenému z biologie. Pavel Opočenský jako kreslíř stojí od své předchozí práce daleko jen zdánlivě. V kresbách najdeme jak detailní přesnost filigránské práce šperkaře, tak jasné uchopení tvaru, dané zkušeností sochaře pracujícího s kamennou masou v prostoru a jeho souvztažnostech.

„Intuitivní kompozice i kombinace barev mohou sice někdy vyvolávat dojem určité inzitnosti, ale za každou kresbou stojí až inženýrsky přesně promyšlená stavba, která konceptuálně využívá pečlivě sestrojených šablon i geometrických pomůcek,” říká kurátor výstavy Radek Wohlmuth a dodává: „Práce Pavla Opočenského není ani bez kontextu se širším uměnovědným odkazem, ať už jde o Malevičovu barevnou skladbu, vědeckou tvorbu Ernesta Haeckela nebo nenápadnou ironii escherovských mystifikací.“ Pavel Opočenský otvírá ve svých kresbách okna do jednoho z paralelních vesmírů. Zatímco někdo možná ocení jeho hravou a atraktivní vizuální ekvilibristiku, jiný v něm pro změnu nalezne kompletní DNA výtvarného umění. A příležitostný halucinogenní efekt pak může být vítaným zpestřením pro každého vnímavého návštěvníka.

Výstava NUCLEUS, ukazující Pavla Opočenského jako originálního kreslíře, proběhne v Galerii Villa Pellé v Pelléově 10 v pražské Bubenči od 12. října do 12. listopadu 2017. Více informací na www.villapelle.cz

Komentovaná prohlídka s autorem: 19. 10. a 11. 11. od 18 hodin.

Komentovaná prohlídka s kurátorem: 2. 11. od 18 hodin.

Pavel Opočenský (*1954) je český sochař, šperkař a designér. Vystudoval SUPŠ v Jablonci nad Nisou a v Turnově, obory zlatník a šperkař. V roce 1979 emigroval do Německa, později do USA. Po návratu do Čech v devadesátých letech se etabloval jako sochař, jeho doménou byla práce s tvrdými magmatickými horninami, jako jsou žula nebo syenit. Byl mezi prvními, kdo u nás použil tehdy nové metody sochařské práce s tvrdým kamenem: řezání, vrtání či broušení diamantovými kotouči. Jeho pravděpodobně nejznámějším dílem u nás je pomník bratří Čapků, umístěný na pražském náměstí Míru. Vystavoval také na mnoha místech v Evropě, USA i Jižní Koreji. Obdržel řadu ocenění u nás, v Německu a USA. Pod jeho osobitým rukopisem, ve kterém se mísí „šperkařské“ zacházení s kamenem s razancí velkých kamenosochařů, vznikají díla s nezaměnitelným působením. Například jeho „měkké“ sochy v životní velikosti, kdy sochař vykutal kus žuly tak, aby vytvořili negativní otisk figury v kameni, vyloženě vybízejí k tomu, aby si do otisku člověk lehl či sedl.

Kurátorská koncepce: Radek Wohlmuth

Grafická úprava: Studio Divize