Káva Lamplota – prvotřídní kvalita!

5.10.2017 – 18.2.2018, 23:59

Hubert Martin Lamplota se narodil před 140 lety. Výstavou s názvem „Káva Lamplota – prvotřídní kvalita!“ připomínáme život člověka, který se z malých poměrů vypracoval na legendu, člověka, který zasvětil život kávě a čaji, člověka, který za všech okolností ctil svou vlast, své rodné město a svoji národnost.

Cena vstupenky: 130 Kč

Na přelomu 19. a 20. století se v Brně zrodila značka Káva Lamplota. Značka, která v domácím prostředí ve své době získala přízvisko „český Meinl“. „Jméno Huberta Lamploty vyvolávalo nejen u brněnských hospodyněk první poloviny dvacátého století představu voňavé kávy,“ říká kurátorka výstavy Naděžda Urbánková. Od Brna po Opavu s odbočkou do Bratislavy se prodávala káva Lamplota, synonymum kvality. Jeho obchody se objevovaly na dodnes známých místech těchto měst.

Hubert Lamplota otevřel první obchod v roce 1902. Jednalo se o koloniál, tedy obchod se smíšeným zbožím, na Obilním trhu, v roce 1907 přesunul své podnikání na Rudolfovu (dnes Českou) ulici. Roku 1909 požádal Hubert Lamplota Zemský soud v Brně o zápis firmy Hubert Lamplota v Brně do obchodního rejstříku pro jednotlivce. Během let otevíral další obchody a postupně vybudoval velkoobchod s dovozem kávy a čaje, moderní pražírnu a dílnu na výrobu kávostrojů Lamka. Jeho vlastní vynález – Lamka – dosáhl věhlasu nejen v Evropě, ale i za oceány.

Jeho příběh nebyl tak přímý, jak by se mohlo zdát z těchto několika řádků. Rakousko-Uhersko, první i druhá světová válka, rok 1948 – léta plná zvratů, pádů i vrcholů. Na výstavě se návštěvníci budou moci blíže seznámit s jeho životem a elánem, který neudusaly ani politické nesnáze. Výstava vznikla ve spolupráci s nejbližšími žijícími příbuznými, praneteřemi Annou Lefnerovou a Jiřinou Strakovou.