Jone San Martin / Amanico Gonzales / David Kern (online): O mracích (About Clouds) - Divadlo Archa

29.10.2017, 16:00 – 17:00

Představení O mracích vytvořili tanečníci Jone San Martin a Amanico Gonzales spolu Davidem Kernem, který bude vystupovat online. Jde o retrospektivní inscenaci, které analyticky zkoumá slavnou choreografii „Clouds after Cranach" Williama Forsythea.

Jone San Martin / Amanico Gonzales / David Kern (online): O mracích (About Clouds) - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Tato choreografie je někdy charakterizována jako taneční Guernica. Tanečníci přímo před publikem analyzují svá rozhodnutí při volbě různých interpretací Forsytheova díla. Ve shodě s ideami, které prosazoval Adolphe Appia, přidávají ke scénickému prostoru další místo. Tanečník David Kern, se účastní produkce v nedefinovaném exteriéru a je díky moderním technologiím propojen s děním na scéně on-line.

Více o představení na http://en.hellerau.org/appia-about-clouds


 

Divadlo Archa i v podzimní sezóně pokračuje v projektu Moving Audience. Ten už pátým rokem umožňuje českému publiku navštěvovat představení v partnerském Evropském centru umění v Hellerau, zatímco diváci z Drážďan navštěvují produkce v Arše. U příležitosti projektu Rekonstrukce budoucnosti (Prostor – světlo – pohyb – utopie) v říjnu Archa pořádá zájezdy na dvě velké události tohoto festivalu – scénickou přednášku Roberta Wilsona a retrospektivní inscenaci O mracích, které analyticky zkoumá slavnou choreografii „Clouds after Cranach" Williama Forsythea.

Na drážďanském předměstí Hellerau se v roce 1911 sešli divadelní reformátor Adolphe Appia, tvůrce rytmické gymnastiky (eurhytmics) Émile Jaques-Dalcroze, architekt Heinrich Tessenow a výtvarník Alexander von Salzmann. Toto setkání stálo na počátku velké proměny evropského divadla. Ve velkém sále festivalového divadla v Hellerau vytvořili ideální scénu, která byla definována Appiovou scénografií proměnlivých prvků a světelným designem Alexandera von Salzmanna. Sto šest let poté se umělecké vedení Evropského centra umění Hellerau rozhodlo rekonstruovat původní Appiovy a Salzmannovy plány a vyzvali významné světové choreografy, režiséry a výtvarníky, aby se zabývali možnostmi, jak využít tuto revoluční historickou scénografii dnes. Projekt nazvali Rekonstrukce budoucnosti (Prostor – světlo – pohyb – utopie). Od 17. října do 11. listopadu se umělci, jako jsou Robert Wilson, Richard Siegal, Jan Martens a Luis Camnitzer, budou zabývat Appiovou vizí a jejím významem pro současnost. Tento appiovský festival doprovází výstavy a akademický doprovodný program připravený Richardem Beachamem a dalšími odborníky na dílo Adolpha Appii.
Více na http://en.hellerau.org/rekonstruktion-der-zukunft

Projekt Moving Audience je podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.