Brněnská 16 2017

11.10.2017

V pořadí již 58. ročník mezinárodního festivalu krátkých filmů Brněnská 16 proběhne tentokrát ve dnech 11. – 14. října v Sále Břetislava Bakaly.

Letošní podtitul hrdě hlásá „My jsme rodina!“ a v bohatém programu nabídne snímky české i národní kinematografie, amatérská a rodinná videa a také experimentální filmy.

Do soutěže se letos přihlásilo přes 700 snímků, z nichž bylo nakonec vybráno 42 snímků, v celkové stopáži 11 hodin a 13 minut, které se utkají v říjnu o ceny. Nejdelší film má 35 minut a nejkratší 3 minuty. Nejvíce jsou v soutěži zastoupeny filmy ze Španělska (5), potom následuje Polsko se 4 snímky, po 3 snímcích má v soutěži Německo, Nizozemí a USA – a velkým letošním překvapením je Kyrgyzstán, který se přihlásil s 10 filmy, a z toho rovnou 3 byly vybrány do soutěže. Oproti minulému roku se také skoro zdvojnásobil počet českých filmů: ačkoli se do soutěže probojovaly pouze 2, o to více divákům představí doprovodný blok Česká 16.

Kromě hlavního soutěžního programu festival nabízí i rozsáhlý doprovodný program. Ten je tvořen dramaturgicky ucelenými filmovými bloky (retrospektivy, archivní snímky, fenomény současné krátkometrážní tvorby, národní přehlídky atd.) a je doplněn výstavami, diskuzemi a přednáškami.