Festival polévky provoní nádvoří plzeňského pivovaru

3.9.2017, 12:00 – 18:00

První zářijová neděle v Plzni už tradičně patří Festivalu polévky. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené nejen plzeňské restaurace a bistra. Areál Plzeňského Prazdroje provoní desítky druhů polévek. Ochutnávat můžete asijskou exotiku, mexické speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 3. září od 12.00 do 18.00 hodin a zakončí 6. ročník Živé ulice.

Desítky druhů polévek v podání stálic i nováčků festivalu, tak bude vypadat podzimní edice. „I letošní ročník bude mimořádně pestrý. Zatímco u jednoho kotlíku budete moct ochutnat českou klasiku jako česnečku nebo kulajdu, u dalšího pro vás bude připravená brazilská sopa baiana, mexická chilli polévka nebo třeba typická vietnamská Pho ga. Na jednom místě procestujete skrze vůně a chutě celý svět,“ říká k výběru Zuzana Cajtlerová, jedna z organizátorek festivalu.

Festival polévky se v Plzni bude konat už poosmé. Letos na jaře se poprvé přemístil z náměstí Republiky do areálu Plzeňského Prazdroje, kde se uskuteční i první zářijovou neděli. „Festival polévky jsme poprvé z náměstí Republiky přesunuli do areálu pivovaru letos na jaře a odezvy jsme měli pozitivní. I tentokrát proto budeme v místě, kde se vaří nejslavnější tekutý chléb na světě. Ostatně takové propojení nemůže být špatné,“ říká s úsměvem Matěj Halaš, další z organizátorů festivalu.

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 10.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. „Standardní velikost porce je 330 ml, ale někteří prodejci budou mít také menší degustační porce, abyste mohli ochutnat co nejvíce druhů polévek. Vzít si některou z nich můžete i domů,“ dodává Matěj Halaš. Všechny polévky jsou navíc soutěžní, a tak můžete v neděli 3. září hlasovat o tu nejlepší. 

Festival polévky ukončí šestý ročník multižánrového festivalu Živá ulice, který se v Plzni koná po tři letní měsíce. Vstup na festival je zdarma. Více informací najdete na www.festivalpolevky.cz a  www.zivaulice.eu.