Sólo koncert: Iva Bittová - Divadlo Dobeška

8.9.2017, 20:00 – 21:40

Iva Bittová se narodila v roce 1958 do muzikantské rodiny na severní Moravě v Bruntále. Po přípravě v lidové škole umění v oboru housle a balet byla přijata na Konzervatoř v Brně, kde studium ukončila maturitou v oboru hudebně-dramatickém.

Již od prvního ročníku působila jako herečka a zpěvačka v avantgardním divadle Husa na provázku v Brně. V době studií získala několik filmových rolí a některé velmi sporadicky přijímá dodnes. Natočila několik rozhlasových i televizních snímků. Později, při práci v divadle, se vrátila touha hrát opět na housle, a proto navázala spolupráci s profesorem Rudolfem Šťastným, který byl tehdy primarius Moravského kvarteta. Housle mne provázejí a usměrňují celý můj život, obtížná technická cvičení mi dodávají řád, jistotu, a odhalují mé vnitřní pochybnosti. Jsou zrcadlem mých vnitřních snů a představ, které nesnesou povrchnost. Má komunikace je založena na
vibraci a rezonanci zvuku houslí a hlasu. Jejich souzněni mne vede k dokonalosti, i když vím, že cesta k ní je nekonečná." Prošla mnoha hudebními žánry od alternativy přes jazz, rock, klasickou hudbu včetně hostování v opeře /role Dony Elviry W.A.Mozart/. Dodnes se hledá pojmenování hudebního jazyka, který je pro mnohé naprosto originální.