České filmové novinky Po strništi bos a Hurvínek míří do kin

17.8.2017 – 3.9.2017, 23:59

Konec prázdnin bude v kině patřit nejočekávanějším českým filmům. Od 17. srpna to bude laskavý příběh Po strništi bos od Zdeňka a Jana Svěrákových. Od 31. srpna ovládne stříbrné plátno Hurvínek a kouzelné muzeum - nový příběh s dobře známým hrdinou vytvořený moderní animací.

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Atmosférou se blíží populární Obecné škole, kterou dějově předchází. Odehrává se v období Protektorátu, kdy se rodina osmiletého Edy přestěhovala z Prahy k příbuzným na vesnici. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a Eda si musí najít a obhájit své místo v místní klukovské partě. Edovy rodiče (v Obecné škole Libuše Šafránková a Zdeněk Svěrák) hrají tentokrát Tereza Voříšková a Ondřej Vetchý. Film byl pozitivně přijat na předpremiérách na Letní filmové škole v Uherském Hradišti i ve Slavonicích, kde se natáčel. Kino Vatra hraje film Po strništi bos od 17. do 30.8.

Snímek Hurvínek a kouzelné muzeum vznikal pod vedením producenta a hlavního režiséra Martina Kotíka a výtvarníka Martina Zahradníka 8 let. Pracoval na něm tým špičkových scenáristů, animátorů a trikařů z různých evropských zemí. Při vzniku filmu byly využity nejmodernější technologické postupy a přitom neztrácí nic z poetiky a humoru založeném na věčném špičkování táty se synem. Uveden bude ve 2D i 3D verzi. Na filmu se podílelo i Divadlo Spejbla a Hurvínka s Helenou Štáchovou, která jeho podobu schvalovala a ještě před svou smrtí stihla nadabovat Máničku. Dětští diváci v kině Vatra dostanou během premiérového víkendu (od 31.8.) malou pozornost – Hurvínkovo lízátko.

Další informace o filmech včetně ukázek a termínů projekcí v kině Vatra naleznete na www.kinovatra.cz.