Kovářská a kolářská sobota v Těšanech

19.8.2017, 10:00 – 17:00

Technické muzeum v Brně připravilo na sobotu 19. srpna 2017 od 10.00 do 17.00 rodinný program s názvem Kovářská a kolářská sobota, určený všem zájemcům o tradiční řemesla.

Cena vstupenky: 50 / 25 Kč

 Do Kovárny v Těšanech se sjedou řemeslníci, aby představili kovářské, kolářské a truhlářské řemeslo. K vidění budou ukázky kovářské práce u dvouohnišťové výhně, kde se dříve podkovávali formanští valaši a volci či krávy místních sedláků. Zpracování dřeva jako soustružení, hoblování, práce s pořízem a dokonce i montáž loukoťového kola představí rodina Uherkova z Vysočiny. Aleš Uherka je držitelem titulu Nositel tradice lidových řemesel v oboru tradiční kolářství.

Pro dětské návštěvníky bude po celý den připraven program „Tovaryšská zkouška“, v němž se děti na chvíli stanou učedníky a tovaryši. Zábavnou formou se seznámí s kovářským i kolářským řemeslem, s nářadím i materiály určenými pro kováře a koláře. Vyzkouší jednoduché pracovní úkony a vyrobí si dřevěné či kované výrobky. Na závěr programu získá každé dítě tovaryšský výuční list, který na místě ozdobíme skutečnou voskovou pečetí se znakem těšanské kovárny.

Současně bude otevřen interiér obytné části kovárny, kde můžete vidět vybavení typické domácnosti venkovského řemeslníka z Hanáckého Slovácka z přelomu 19. a 20. století. V dalších částech kovárny jsou vystaveny kovářské a kolářské výrobky. Mezi atraktivní exponáty patří ukázky tzv. damašku – damaskových nožů, zhotovených během každoročních workshopů přímo v Kovárně v Těšanech.

Těšíme se na vás v nejmenším skanzenu na Moravě!