Výstava Veroniky Holcové - Wild Game / Divočina

19.7.2017 – 22.9.2017, 23:59

Příběhy z kanadské divočiny ukryté v malbách plných barev a kontrastů odkryje již příští týden výstava uznávané české malířky Veroniky Holcové s názvem Wild Game / Divočina. Ta odstartuje již tuto středu 19. července v Galerii Villa Pellé a bude zde k vidění až do 22. září. Nová série obrazů, které vznikaly převážně za současného pobytu malířky v Kanadě, je doslova nabitá vnitřní silou, energií, životním elánem a erotičnem. K vidění budou však i některá díla z pre-kanadského období či velkoformátové kresby.

Tvorba Veroniky Holcové zahrnuje jak krajiny a předměty tak figurální malbu ve velmi specifickém prolnutí. „Jsou to kresby-příběhy vyprávěné celé v jednom jediném okamžiku. Lze v nich hledat, bloudit, ztrácet se a opět nacházet směr. Některé kresby jsou klidnější, meditativnější, jiné naopak emotivně vyhrocené,“ popisuje kurátor výstavy Petr Vaňous a dodává: „Kanadská krajina se tu objevuje jako svůj vlastní předobraz. Je dotvářena imaginací a posléze korigována skutečností, aby v sobě zasela další nutnou proměnu.“

 

Veronika Holcová má velmi osobitý umělecký rukopis. Styl malby, který používá, nevyplývá z konkrétních situací, ale je objevován postupně, během malířského procesu. Vliv kanadského prostředí proniká do její tvorby přes nekonečný prostor, jiskřivě čisté světlo a ostré barvy. Inspiraci nachází i v inuitských duších. Jejich sochy, objekty a kresby mají ve své lapidárnosti neskutečnou sílu.

Výstava malířky Veroniky Holcové se bude konat v Galerii Villa Pellé až do 22. září 2017. Expozice vznikla pod záštitou J.E. Barbary Richardsonové, velvyslankyně Kanady v České republice. Více informací na www.villapelle.cz.

Malířka a neúnavná propagátorka současného českého umění v Kanadě Veronika Holcová (*1973) se otevřeně hlásí k odkazu českého surrealismu, romantismu a symbolismu. Po studiích na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliérech Jitky Svobodové, Bedřicha Dlouhého, Vladimíra Skrepla a Vladimíra Kokolii pokračovala ve studijních pobytech v Českém Krumlově a ve Schwellenmatteli v Bernu.  První samostatnou výstavu měla již za studií v roce 1997 a od té doby se pravidelně objevuje ve významných galeriích nejen u nás. Její obrazy jsou zastoupeny například v Národní galerii v Praze, v soukromých a veřejných sbírkách v České republice, Švýcarsku, Itálii, Německu, Velké Británii a USA a Kanadě. Od roku 2015 žije s rodinou v Kanadě, kde iniciovala  na české ambasádě v Ottawě Galerii 17/18, do které zve české i kanadské autory. V minulém roce měla samostatnou výstavu Sova, duše a srdce v Galerii Christopher Cutts v Torontu, která umělkyni v Kanadě zastupuje. Veronika Holcová má dvě děti, dceru Julii a syna Bruna.

 

V Kanadě jsem objevila krásné světlo i zimní plné slunce, neskutečně čisté ovzduší, divoké scenérie, smysl pro prostor i mnohotvárnost počasí. Můj nový život v jiné zemi mě pochopitelně inspiruje stejně tak jako velmi silné inuitské umění i současná kanadská scéna, kterou sleduji,“ říká k výstavě Veronika Holcová a dodává: „Mám tu možnost soustředit se zde plně na práci a těší mě, že mohu trochu kanadské divočiny přenést i k nám.“