Cool v plotě 2017

8.9.2017 – 9.9.2017, 23:59

Mezinárodní festival jednoho umělce Cool v plotě letos proběhne 8. a 9. září v Písku. Ve svých dosavadních sedmi ročnících představil na sto padesát umělců z více než třiceti zemí světa. Jeho jedinečná dramaturgie se výlučně zaměřuje na umělce, kteří tvoří samostatně.

Převážně hudební program oscilující mezi mnohými žánry, jako jsou jazz, new folk, soul, elektronická, experimentální hudba, world music a dalšími, je doplněn o autorská čtení, slam poetry, tanec nebo hudební workshopy.

Letošní osmý ročník festivalu Cool v plotě bude opět plný zajímavých vystoupení umělců z celého světa. Těšit se můžete na zvuk violoncella, skotských dud, akustických i elektrických kytar, bicích nebo klasického koncertního křídla. Elekronické projekty se budou střídat s čistě akustickými vystoupeními či moderním tancem. Jména, na která se letos ogranizátoři obzvláště těší jsou například čerstvý držitel žánrových cen Anděl, Vinyla a Apollo klavírista, elektronik a producent Dné, bigbeatová legenda Luboš Pospíšil, celosvětově respektovaný jazzman Emil Viklický, Rakušanka Mela – jedna z předních evropských hráček na již zmíněné cello, kultovní postava berlínské alternativní scény Mary Ocher, nebo producent elektronické hudby Španěl Monsieur Shwill. Na sobotní večer se nám letos podařilo domluvit Christiana Prommera – hudebního producenta, skladatele, Dje, bubeníka a perkusionistu, člena mnohých skvělých hudebních uskupení jako je například Trüby Trio, nebo společný projekt s Peterem Kruderem Voom:Voom.

Festival se odehrává na osmi pódiích v historickém centru města a přivádí své návštěvníky na tak krásná místa jako je nádvoří galerie Sladovna a s ním sousedící nádvoří Prácheňského muzea, koncertní síň Trojice, hradební gotický příkop nebo kávový klub Vykulená Sova. Letos se festival zařadil do víkendového projektu nazvaného Písek září a tak si budou jeho návštěvníci ve volných chvílích moci prohlédnout nejkrásnější písecké památky a to i ty otevřené pouze u příležitosti Mezinárodního dne otevřených památek. Probíhat bude Neobyčejný festival loutkových divadel a běh po píseckých věžích.