Kdo si hraje, nezlobí

4.7.2017 – 30.9.2017, 23:59

Poslat zprávu potrubní poštou, vyzkoušet si výrobu elektrického proudu točením nebo taháním, otestovat se jako možný zdroj elektřiny, nechat levitovat těžký řetěz.... Technické muzeum v Brně připravilo na prázdniny výstavu, která se tématem i náplní váže k dětským návštěvníkům, ale určitě jejími experimenty nepohrdnou ani dospělí.

Fyzika je vědní obor, který zkoumá zákonitosti přírodních jevů. Mnohým se zdá příliš těžká a nepochopitelná, přestože nás obklopuje a ovlivňuje na každém kroku. Interaktivní fyzikální experimenty, které se nacházejí v této výstavě, názorně a jednoduchou formou přibližují tajemství některých fyzikálních jevů. Modely jsou z dílny konstruktéra, vývojového pracovníka a pedagoga Ing. Vítězslava Prokopa. Právě jeho modely už mohli vidět i návštěvníci v zahraničí.

Tuto část doplňují didaktické pomůcky a technické hračky ze sbírky Technického muzea v Brně. V současné době sbírka obsahuje stavebnice, autíčka, vláčky a další hračky pro kluky i hračky pro holčičky zejména technického rázu, a to od konce 19. století po současnost. Sbírku tvoří převážně předměty československé výroby, některé jsou i od zahraničních výrobců a dokonce několik přímo z domácké výroby. Mezi ty zahraniční patří např. kamenné stavebnice Anker, pocházející z přelomu 19. a 20. století. Mezi nesériově vyráběné unikáty se řadí zase nákladní vlaková souprava vytvořená v dílnách Střední průmyslové školy strojnické v Brně v Sokolské ulici v letech 1943-1944. Ve výstavě nemohou chybět ani ukázky technicky zaměřených stavebnic.

Vážení návštěvníci, vstupte bez obav, svět vědy a techniky je krásný…a v Technickém muzeu v Brně přístupný do konce září.