Magický Himálaj – Velehory v Brně

29.4.2017 – 30.9.2017, 23:59

Původní exponáty z Himálaje, které během tří desítek let cestování do této oblasti sbíral cestovatel Rudolf Švaříček, můžete vidět na unikátní autorské výstavě Magický Himálaj – Velehory v Brně. Ta je zaměřena na specifika čtyř zemí – Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie. Nevynechá ani okolní přírodu s velehorami a horskou džunglí.

Cena vstupenky: 130 Kč

Výstava, kterou pořádá cestovní kancelář Livingstone a TMB, nabízí autentické předměty z dané oblasti. „Za 27 let cestování do Himálaje jsme s pomocí ambasády a dalších zdrojů přivezli mimořádné sběry,“ uvedl Rudolf Švaříček, autor výstavy. „Kromě těchto exponátů přibíráme do projektu to nejlepší, co v Česku v souvislosti s velehorami je.“ Mezi mnoha dalšími to je např. portál zrušeného tibetského kláštera, vrata, dveře či okenice, zdobené dračími motivy, pyramidová pagoda, nevárské sloupoví, trámy, obří nůše Šerpů, rikša přímo z Dillí či rituální předměty včetně mlýnků. Realita se tak v TMB propojí s mystikou stejně jako v daných zemích.

Výstava, úzce spjatá s nejvyšším pohořím světa, představuje také fenomén jménem horolezectví, jeho minulost i současnost. Díky výstavě mohou návštěvníci proniknout do základů horolezecké metodiky, která je široké veřejnosti neznámá či v lepším případě nepřehledná. Výstava obsahuje interaktivní prvky, jež by měly navodit představu skutečné ledové stěny či tzv. base kempu. Výstava je realizována ve spolupráci se špičkovými českými horolezci současnosti – Radkem Jarošem, Adamem Urbanem a dalšími.

Do míst, která v současné době přitahují návštěvníky nejen svým přírodním bohatstvím, ale také filozofií a náboženstvím, přiblíží i velkoformátové fotografie Radka Jaroše a Jiřího Kolbaby, unikátní snímky pořízené režisérem Vladimírem Sísem (1925-2001) a kameramanem Josefem Vanišem (1927-2009) v 50. letech minulého století ve Lhase. V roce 1953 je Československý armádní film vyslal do Číny natočit dokumentární film o stavbě silnice vedoucí z provincie S´čchuan do hlavního města Tibetu Lhasy. A zatímco film, který získal cenu za dokument na festivalech v Benátkách a Karlových Varech se nedochoval, negativy fotografií budou v Brně k vidění. Výstava také vzdává hold cestovatelským legendám Jiřímu Hanzelkovi, Miroslavu Zikmundovi a Miloslavu Stinglovi.