Acheron - výstava pohřebních schránek

9.6.2017 – 2.8.2017, 23:59

Funerální design zažívá období znovuzrození. Čím dál tím více lidí zajímá, v čem budou uloženy jejich ostatky po smrti. A nabídka schránek na popel je mnohem bohatší než před lety. Galerie Kvalitář proto oslovila mladé české designéry, kteří ve svém portfoliu mají návrhy uren a připravila spolu s nimi výstavu Acheron.

Mnoho lidí dnes žije v prostředí, které může libovolně uzpůsobit svému vkusu. Vybírají si vlastní styl bydlení, módy nebo vzhledu. Když ale dojde na poslední cestu, nezbývá než rezignovat na osobitost a podřídit se většinové, konzumní nabídce. Je to ale nutné? Nezaslouží si člověk i po smrti schránku na úrovni? Ostatně stráví v ní nepoměrně více času než ve svém pozemském bytě.

Galerie Kvalitář se proto rozhodla zmapovat území, které není příliš prozkoumané, přesto si naši pozornost zaslouží. Funerální design. Propojila několik designérů, kteří se tématu věnují a mají za sebou již řadu kvalitních výsledků. Jejich přístup je různorodý, stejně tak jako materiály, které používají, a tvary, které navrhují. Výstava Acheron tak dokazuje, že možností, jak vkusně a esteticky spočinout je už dnes několik. Český design pronikl i za zdi hřbitovů.