České designové sklo v Oblacích

17.6.2017 – 30.7.2017, 23:59

Nejen výhled na krásy Prahy, ale i prodejní výstavu uměleckých skleněných předmětů nabídne od 17. 6. do 30. 7. Observatoř Žižkovské televizní věže. Návštěvníci observatoře si tak v rámci ceny vstupného budou moci prohlédnout designové skleněné předměty umělce Jiřího Pačinka, který patří mezi českou sklářskou elitu, dále budou moci obdivovat díla studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Železný Brod, která jako největší a nejstarší sklářská škola v Evropě poskytuje zázemí a umělecké vedení desítkám talentovaných mladých lidí.

Zájemce o designové sklo čeká velký výběr dekorativních i užitných uměleckých předmětů, které si mohou na místě rovnou i zakoupit – luxusní broušené a malované sklo, skleněnou tavenou plastiku, ryté sklo, skleněné figurky, skleněný šperk a bižuterii a to jak v podání studentů, tak sklářského mistra Jiřího Pačinka, který kromě vlastní tvorby pracoval a pracuje pro řadu dalších sklářských umělců, designérů a architektů jako byli a jsou: René Roubíček, Bořek Šípek, Maria Roosen nebo Blanka Matragi, tvořil na zakázku pro královnu Bhútánu. Jiří Pačinek vytváří osobitá skleněná díla, která zobrazují nejrůznější realistické předměty. Tvorba se vyznačuje unikátností tvarů a specifickým smyslem pro barevnost. Ve své tvorbě uměleckého skláře se soustřeďuje na užitné předměty jako vázy, mísy, poháry nebo na až sochařsky ztvárněné volné plastiky zvířat a figur. Sklářský mistr Pačinek pracuje metodou foukání hutního skla a jeho tvarování buď ručně, nebo v různě velkých formách.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod Škola byla založena v r. 1920 pro podporu a rozvoj tradičního sklářského průmyslu, jako první česká škola. Její absolventi dnes nalézají umělecké uplatnění u renomovaných firem, jako je například Moser nebo Lasvit.

Otevírací doba: 9 – 24 h