Magdaléna Jetelová: the essential is no more visible

16.6.2017 – 30.9.2017, 23:59

Renesanční osobnost Magdaleny Jetelové lze jen obtížně vymezit jediným kunsthistorickým pojmem. Autorčiny realizace oscilují mezi konceptem, land artem, sochařstvím, malbou, instalací a architekturou. Podstatným rysem těchto realizací je samotný obsah díla, jenž akcentuje pojmy jako jsou etika a morálka. Řeší jak ekologické, tak kulturní, společenské a politické otázky.

Pro výstavu v kryptě Piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže byl vybrán objekt tvarem a barvou připomínající zlatý sarkofág. Skrývá se v něm naše zvědavost a mnoho otázek, vše pečlivě a neprodyšně uzamčené sadou pečetí v podobě čtyř textů, jakýchsi zvolání, plasticky dekorující vrchní obvodovou hranu zlaté truhly.

Truhla je významným archetypem. Řecká mytologie nám nabízí velmi vhodnou paralelu s Pandórou, symbolem zhoubného daru a propuštěného zla. Co zůstalo na dně její skříňky po tom, co ji Pandóra opět zavřela?

Pojmenováním díla the essential is no more visible nám autorka říká, že něco důležitého nevidíme. Snad jsme přestali vidět, možná jsme ani nikdy tuto schopnost neměli. Zdá se, že v tomto případě je řeč spíše o zraku vnitřním, našem citu, k jehož možnosti patří hledět skrze materiály, čas i prostor, což je našemu sítnicovému vnímání zapovězeno. Ve chvíli, kdy budeme schopni pohlédnout vnitřním zrakem, spatříme uvnitř sarkofágu naději, jež z Pandořiny škříňky neunikla.

K dalšímu rozměru vnímání díla přispívá i prostor, ve němž je instalováno. V kryptách jsou uloženy významné ostatky české historie. Královská hrobka sv. Václava v podzemních prostorách katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Krypta pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici byla svědkem nejvýznamější odbojové operace druhé světové války na našem území a místem posledního boje.  „Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme, slyšíte? Nikdy!“ To byla poslední slova parašutistů, která z ní zazněla.

Když jsem hovořil s autorkou díla o důvodech a její motivaci ke vzniku tohoto díla, zaujala mě tato její slova:  “Pro mě je to zpráva. Něco, čeho si má člověk vážit. Nejdůležitější texty. Zprávy o světě v kontextu zlata a peněz. Vzpomínka na něco hrozně důležitého. Vzpomínka na historii. Síla vyprázdněnosti.”

MgA. Vladimír Pešek, Ph.D.

Kde: krypta Piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže