Starobrno Ignis Brunensis 2017

26.5.2017 – 24.6.2017, 23:59

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní přehlídky ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS proběhne spolu s doprovodným multižánrovým festivalem BRNO - MĚSTO UPROSTŘED EVROPY v hlavním období 26. 5. - 24. 6. 2017.

Soutěžní část jubilejní mezinárodní ohňostrojné přehlídky proběhne tradičně na hladině Brněnské přehrady. Produkční tým připravuje ve výročním roce soutěž pěti světových ohňostrojných týmů - vítězů jednotlivých zahraničních ohňostrojných přehlídek, čímž se Brno postaví do pozice největších ohňostrojných festivalů minimálně na evropské úrovni. Začátek hlavní soutěže na přehradě bude v sobotu 3. června 2017.

Těšit se můžete na PYROVISION z Rakouska, IP INNOVATIVE PYROTECHNIK z Německa, PIROTECNIA RICARDO CABALLER ze Španělska, ale i na společnou exhibici SUGYP Švýcarsko a JIN YI FIREWORKS Čína.
Chybět nebudou ani domácí týmy THEATRUM PYROBOLI a FLASH BARRANDOV SFX, jejichž nesoutěžní ohňostroje zazáří na úvod a závěr celého festivalu nad hradem Špilberk.

Doprovodná programová struktura festivalu zábavných, prezentačních, kulturních a sportovních akcí bude obdobná jako v předchozích ročnících s důrazem na oblíbenost a návštěvnost jednotlivých pořadů. Úvodní program festivalu obstará Mezinárodní policejní mistrovství ČR v jezdectví (26.-27. 5. 2017), které oslaví také své dvacáté jubileum. Během dalších víkendů tradičně proběhnou programy Dětských dnů uprostřed Evropy v různých částech Brna, během nichž proběhnou i koncerty a hudební setkání Mozartových dětí.

Ve festivalovém finále (23.-24. 6. 2017) bude připraven seriál programů Zábava pod hradbami s Dopravní nostalgií v centru Brna, Dnem Policie ČR, závody velocipedistů nebo speciální programy Českého rozhlasu Brno

Novinkou 20. ročníku STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS bude i hudební festival RegioJet Music Fest. Ten na Rakovecké pláži představí na 20 hudebních kapel - vždy před každým soutěžním ohňostrojem. Celkem si tak návštěvníci mohou užít pět hudebních festivalových dní, navíc zcela zdarma.

Další jedinečný program připravila Hvězdárna a planetárium Brno. Digitální představení z vlastní tvorby nazvané "Nebe v plamenech" představuje historii i současnost ohňostrojů. Česká předpremiéra 8. dubna bude následována světovou premiérou na mezinárodním festivalu Fulldome Brno 2017 - přesně v době termínu brněnské ohňostrojné přehlídky.

Také letos se celoměstský multižánrový festival propojí s osmým ročníkem open-air představení Městského divadla Brno na Biskupském dvoře pod Petrovem (16. 6. - 13. 7. 2017) v produkci SNIP & CO, Městského divadla Brno a Moravského zemského muzea.

Foto Robert Vystrčil pro SNIP & CO.