Kalabis Quintet

13.6.2017, 19:30 – 20:30

Koncert v rámci cyklu pořadů Kruhu přátel hudby.

Cena vstupenky: 150 Kč

Kalabis Quintet

Soubor byl založen studentkami Akademie múzických umění v Praze v roce 2012 pod pedagogickým vedením Štěpána Koutníka. V srpnu 2014 se zúčastnil mezinárodních hudebních kurzů International Sommer Academy v Rakousku, na kterých získal dvě 1. ceny v interpretačních soutěžích „Viktor Kalabis Prize“ a „Czech Contemporary Music“. Součástí ocenění bylo vystoupení v rámci slavnostního koncertu ve vídeňském rozhlase ORF. V říjnu 2014 získalo kvinteto 1. cenu a titul laureáta na soutěži Karla Ditterse z Dittersdorfu ve Vidnavě, jedním z jeho největších úspěchů je 3. cena a titul laureáta na mezinárodní soutěži dechových kvintetů v Marseille (Concours International de Quintette à vent)
v únoru 2015.

Zuzana Bandúrová

Zuzana Bandúrová je vysoce respektovanou zástupkyní mladé generace flétnistů nejen na poli „vážné hudby“ klasické, ale i hudby soudobé. Ve světové či české premiéře provedla na desítku komorních i sólových děl. Od zisku titulu absolutního vítěze na Soutěži konzervatoří v Bratislavě účinkovala v mnoha evropských zemích například Španělsku, Lucemburku, Německu, Rakousku atd. Je absolventkou Konzervatoří v Žilině a v Bratislavě a Hudební a taneční akademie múzických umění v Praze, kde r. 2015 dokončila postgraduální doktorský cyklus ve třídě Prof. Radomíra Pivody.
Je členkou Komorního Orchestru Berg a Ansámblu Konvergence

Jarmila Vávrová

Jarmila Vávrová studovala hru na hoboj nejprve na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy u prof. Gabriely Krčkové, pokračovala na Pražské konzervatoři pod vedením prof. Vladislava Borovky. Absolvovala sólovým vystoupením se Symfonickým orchestrem Pražské konzervatoře. V současné době studuje na HAMU v Praze ve třídě prof. Jany Brožkové. Absolvovala půlroční stáž na Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse de Lyon (2015) u prof. Jean-Louis Capezzaliho a Jérôme Guicharda. Je vítězkou Mezinárodní hobojové soutěže UFAM v Paříži v roce 2009, v r. 2008 zde obsadila 4. místo. Účastní se kurzů Jeana–Louise Capezzaliho na Česko-francouzské hudební akademii v Telči.
V letech 2012 – 2014 byla orchestrální akademičkou Pražské komorní filharmonie, od září 2015 je členkou Orchestrální akademie České filharmonie.

Anna Sysová

Anna Sysová absolvovala středoškolské studia na Hudebním gymnáziu Jana Nerudy ve třídě prof. Milana Poláka. V roce 2013 se na soutěži Pro Bohemia v Ostravě stala držitelkou 2. ceny a ceny Nadace Bohuslava Martinů. V roce 2014 se stala laureátkou hned čtyř soutěží – na klarinetové soutěži Czech Clarinet Art získala 1. cenu, na soutěži v italském Carlinu 3. cenu, v soutěži Markneukirchener Wettbewerb 1. cenu a na Mezinárodní soutěži dřevěných dechových nástrojů ve Wroclawi též 1. cenu. V květnu 2015 obdržela cenu pro nejúspěšnějšího nejmladšího účastníka mezinárodní soutěže Pražské jaro. V současně době je studentkou Pražské konzervatoře a JAMU v Brně ve třídě Milana Poláka.

Kateřina Kmínková

Je absolventkou Pražské konzervatoře, a Janáčkové Akademie múzických umění v Brně. Je členkou úspěšných komorních souborů (Dívčí fagotové kvarteto, Trio Tributo ad.) V červnu 2015 získala 1. cenu v soutěži sólových fagotistů, LFA – Rataje nad Sázavou 2015. Jako orchestrální hráčka hostovala např. v Talichově komorní filharmonii, Českém národním symfonickém orchestru, Prague symphonic ensemble, orchestru Berg, komorním orchestru Národního divadla ad.

Adéla Triebeneklová

Po absolvovaní středoškolských studií na Hudebním gymnáziu Jana Nerudy ve třídě prof. Vladimíry Klánské a na Pražské konzervatoři u prof. Bedřicha Tylšara pokračuje v současné době v magisterském cyklu na HAMU ve třídě odb. as. Radka Baboráka a doc. Zdeňka Divokého, PhD. Pravidelně se zúčastňuje hudebně interpretačních kurzů u André Cazaleta (Česko-francouzská hudební akademie v Telči a mezinárodní kurzy ISA pořádané Vídeňskou akademií MDW). V letech 2012 až 2015 působila jako orchestrální akademik PKF–Prague Philharmonia, 2013 až 2015 absolvovala Orchestrální akademii České filharmonie. Od r. 2013 je členkou orchestru Opery Národního divadla.

Účinkují:

Zuzana Bandúrová – flétna
Jarmila Vávrová – hoboj
Anna Sysová – klarinet
Kateřina Kmínková – fagot
Adéla Triebeneklová – lesní roh

Program

Antonín Rejcha (27. 2. 1770 – 28. 5. 1836) Dechový kvintet, op. 91
I. Lento. Allegro assai, II. Adagio, III. Menuetto, IV. Finale: Allegretto
Giőgy Ligeti (28. 5. 1923 – 12. 6. 2006) Six Bagatelles
I. Allegro con spirito – II. Rubto. Lamentoso – III. Allegro grazioso- IV. Presto ruvido
V. Adagio. Mesto — Belá Bartók in memoriam – VI. Molto vivace. Capriccioso
Viktor Kalabis (27. 2. 1923 – 28. 9. 2006) Malá komorní hudba pro dechový kvintet, op. 27.
I. Allegro – II. Andante – III. Allegro molto
Iša Krejčí (10. 7. 1904 – 6. 3. 1968) Dechový kvintet
I. Allegro molto e feroce – II. Largo město – III. Presto prestissimo – IV. Allegretto moderato
V. Allegro vivace