Letnice

4.6.2017, 10:00 – 18:00

Celodenní pořad Letnice připomene dnes již zapomenuté lidové obyčeje - otvírání studánek a působivou obchůzku královniček. Nebude chybět hudba, tanec a lidové občerstvení.

Cena vstupenky: dospělí 120 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč Kč

Na co se můžetete těšit
- 11.00, 14.00 a 16.00 / obchůzka královniček, otvírání studánek, muzika pod májí
- 12.00 a 15.00 / Český lidový oděv – beseda s folkloristkou a spisovatelkou Kamilou Skopovou
- dílny, vědomostní kvíz, dětské hry
- výstava Zelené svátky s odborným výkladem
- lidové občerstvení

Více k programu
Třikrát během dne, (v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin), proběhne půvabná obchůzka královniček následovaná otevíráním studánek, na závěr se bude tančit pod májí za doprovodu folklórní hudby. Účinkovat bude Dětský folklórní soubor Sejkorky ze Slatiňan.
Český lidový oděv je název besedy, ve které bude folkloristka a spisovatelka Kamila Skopová rozmlouvat s návštěvníky o historii, navrhování a realizování lidového oděvu v současnosti. Beseda proběhne dvakrát, od 12 a od 15.00 hodin.
Malí návštěvníci se budou moci naučit a starší si připomenout tradiční dětské hry. Děti z Ladova národopisného souboru z Hrusic rádi přiberou do hry všechny zájemce.
K letnicím v minulosti neodmyslitelně patřila výroba štípané holubičky. Návštěvníci nejen uvidí, jak tento malý zázrak vzniká pod rukama, ale budou si moci podobné výrobky sami vyrobit v rámci řemeslných dílen.
V interiérech historických stavení najdou návštěvníci instalace výstavy Zelené svátky, zaměřené na tradici Letnic a dalších svátků pozdního jara. Historici a etnografové Regionálního muzea v Kolíně jim, oděni do lidových oděvů, podají výklad k výstavě, zvídavým pak rádi zodpoví jejich dotazy.
Vědomostní kvíz pro děti i dospělé s názvem Co víte a nevíte o lidových tradicích o Letnicích si jistě nenechají ujít ti, kdo si budou chtít nové poznatky zapamatovat.
Nebude chybět ochutnávka tradičních pokrmů: „kosmatic“ a „božích milostí“, připravovaných na plotnách replik krásných historických sporáků.