Návštěva staré dámy - Činoherní klub

27.6.2017, 17:00 – 19:00

Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990) byl švýcarský dramatik, nositel mnoha prestižních ocenění. Ve své tvorbě satiricky komentuje stav společnosti, k němuž se staví značně skepticky.

Návštěva staré dámy - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Překlad: Jiří Stach / Režie: Filip H. Härtel / Scéna a kostýmy: Věra Kubíková a kolektiv / Hrají: Kateřina Müllerová, Filip Řehák, Michaela Břeská, Anh Nguyenová, Tomáš Volný, Michaela Holubová, Matěj Kotlaba, Tereza Staňková, Johana Sládková, Barbora Váchová, Tereza Staňková, Alan David, Kateřina Humhalová, Klára Holešovská, Petr Vlček, Štěpán Smoljak, Jakub Fogl, Daniel Palouš.

Jedinou možnost, jak jí nastavit odpovídajícím způsobem zrcadlo, vidí v komedii. Slovy autora, „literatura musí být lehká, aby nic nevážila na váze současné literární kritiky, jedině tak znovu získá svoji váhu“. V Dürrenmattově podání jde o komedii postavenou na prvcích absurdity, grotesky, parodie a černého humoru, čímž se jeho dílo stává nejednoznačným, provokativním a o to přitažlivějším. Návštěva staré dámy je komedií tragickou, protože je groteskní, lidskou, jelikož je plná černého humoru, promyšlenou, anžto je absurdní.  Z těchto důvodů není naše inscenace koncipována jako realistické divadlo, nýbrž je postavena na symbolickém výrazivu. Scéna pracuje s jednotlivými atributy postav a situací, nesnaží se simulovat „skutečnost“. Kostýmy odrážejí svébytnost a proměny jednotlivých postav, nepředstavují kopii dobových oděvů. Divák je takto zván, aby pronikl do Dürrenmattovy poetiky, objevil její specifika a sám se stal interpretem významů, které mu jsou předkládány.

Divadelní soubor Nerudova gymnázia na Malé Straně byl založen roku 1950. Od té doby jím prošla řada výrazných hereckých osobností, jako jsou Bára Hrzánová, Jan Hartl, Táňa Fischerová, Jaromír Hanzlík, Jan Tříska, Jiří Strach, Ondřej Kepka, Zora Jandová, Petr a Martin Štěpánkové, Naďa Konvalinková, Vít Olmer a mnoho dalších. I mezi posledními absolventy a herci jsou úspěšní uchazeči na DAMU, ať už jde o činohru, nebo třeba režii a dramaturgii. Naši studenti každoročně nacvičují a provádějí celovečerní divadelní kusy jak z klasického repertoáru (Sofoklés: Antigona, Carlo Goldoni: Lhář, Alois Jirásek: Lucerna, Oscar Wilde: Jak je důležité mít Filipa, aj.), tak z per novějších autorů (např. Tom Stoppard: Na flámu), kam patří i letošní inscenace.



Činoherní klub uvádí: Přehlídka amatérských divadelních souborů v roce 2016 se uskutečňuje za finanční podpory MK ČR.