Kouzlo cínových vojáčků. 25 let existence firmy manželů Grégrových

1.4.2017 – 21.5.2017, 23:59

Výstava přibližuje produkci firmy manželů Grégrových z Velké Bíteše, která se již 25 let věnuje výrobě cínových miniatur a především vojáčků v té nejvyšší kvalitě. Návštěvníci se mohou těšit na precizně zpracované a v těch nejpestřejších uniformách vymalované figurky z různých historických období.

Nicméně většina z nich náleží do napoleonské éry včetně poutavé diorámy z bitvy u Slavkova. Opomenut není ani romantický příběh, který vedl ke vzniku firmy a samotný výrobní postup cínových miniatur. Přiblíženy jsou rovněž stručné dějiny cínařství. Návštěvníkům se tak v dnešní uspěchané a přetechnizované době nabízí klidné zastavení a zamyšlení nad skvělou řemeslnou a uměleckou prací šikovných lidských rukou. Součástí expozice jsou i některé zajímavé doplňkové exponáty nejenom z období napoleonských válek doplněné neméně poutavými příběhy. K vidění tak je kompletní uniforma a výstroj francouzského řadového pěšáka, francouzská šavle, rakouská šavle, dělostřelecká koule z bitvy u Slavkova a kulky do pušek. Zásadním lákadlem jsou nicméně drobné cínové figurky, kvůli nimž jsou vášniví sběratelé z celého světa v touze obohatit své sbírky schopni vynaložit nemalé částky. Kouzlu cínových vojáčků můžete podlehnout v hlavní budově Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou na zdejší Tvrzi do 21. května 2015.

Text: Pavel Elbl
Foto: Kamila Dvořáková 

Otevřená věž farního kostela sv. Prokopa

Ve spolupráci s Římskokatolickou farností sv. Prokopa zpřístupní pracovníci muzea v sobotu 13. května 2017 od 9:00 do 20:00 věž žďárského farního kostela sv. Prokopa. Vstup na věž bude zdarma ve skupinách po patnácti osobách v doprovodu průvodce, prohlídka potrvá zhruba dvacet minut.