Držitel ceny Grammy a Zlatého globu Craig Armstrong chystá v Praze světové koncertní premiéry

22.4.2017, 20:00 – 23.4.2017, 22:00

Skotský skladatel Craig Armstrong, autor hudby k filmu Moulin Rouge!, bude speciálním hostem festivalu Film Music Prague 2017. V pátek 21. dubna uvede v rámci koncertu „A Story of Love“ hned několik světových premiér. Vůbec poprvé zazní v koncertním provedení skladby z historického dramatu Královna Alžběta: Zlatý věk a také z nového thrilleru Snowden.

V Paláci Žofín vystoupí orchestr Praga Sinfonietta a sbor Vox Pragae pod taktovkou renomované české dirigentky Miriam Němcové.

Na programu jsou dále ukázky z Armstrongových známých filmů Láska nebeská, Romeo a Julie, Velký Gatsby a už zmíněného muzikálu Moulin Rouge!, za který dostal skladatel Grammy a Zlatý globus. Sólových pěveckých partů se ujmou Tereza Černochová a britská sopranistka Christina Johnston.

Craig Armstrong přijímá pozvání na festivaly jen výjimečně. Proto je pro nás čest, že do Prahy přijede. Čeští fanoušci mají ojedinělou příležitost potkat tohoto hollywoodského skladatele osobně. Připravujeme s ním panelovou diskuzi,“ dodal k programu umělecký ředitel festivalu Nikola Bojčev.

Craig Armstrong vystudoval skladbu a hru na klavír na univerzitě Royal Academy of Music ve Velké Británii. Po studiích působil jako specialista na hudbu a tanec ve Strathclyde Regional Council. V 90. letech spolupracoval s Královskou Shakespearovskou společností, která ho pověřila napsáním hudby pro krátký film Broken Heart. Craig Armstrong je držitelem cen BAFTA, Zlatý glóbus, Ceny Amerického filmového institutu, World Soundtrack Award a Golden Satellite Award za hudbu k muzikálu Moulin Rouge! Za svoji kariéru pracoval také s celosvětově známými umělci, jako jsou Madonna, U2, Luciano Pavarotti nebo Massive Attack.          

Festival Film Music Prague 2017 nabídne ještě multimediální koncertní show „ALIEN: The Symphony“, která bude 22. dubna v pražském Foru Karlín. A přehlídku zakončí galakoncert „The World of Joe Hisaishi“ v neděli 23. dubna, kdy ve Foru Karlín poprvé vystoupí japonský skladatel a dirigent Joe Hisaiši, autor hudby k slavným anime filmům Cesta do fantazie nebo Princezna Mononoke.          

Vstupenky na koncert jsou k dostání na webu festivalu: www.filmmusicprague.com.