Vsetínský filmový maraton - Nový slovinský film + František Čáp ve slovinském filmu

21.4.2017, 17:00 – 23.4.2017, 16:00

Devatenáctý vsetínský filmový maraton pořádaný Filmovým klubem Vsetín proběhne letos ve dnech 21. až 23. dubna ve vsetínském kině Vatra.

Cena vstupenky: Celoakční akreditace: 550 Kč. Celoakční akreditace pro členy českých a slovenských filmových klubů: 450 Kč 5 filmů: 300 Kč, 3 filmy: 240 Kč, 1 film: 100 Kč. Členství ve FK Vsetín na kalendářní rok 2017: 60 Kč (možno koupit na místě a okamžitě uplatn Kč

Má dva podtituly: „Nový slovinský film“ a „František Čáp ve slovinském filmu“. Návštěvníky akce čeká 14 filmů, z nichž většina bude promítána v českém kině poprvé. Hlavním hostem bude režisér Damjan Kozole a slavnostního zahájení v pátek 21.4. v 18:30 se zúčastní také Angelina Trajkovski, zástupkyně velvyslance Slovinské republiky. Partnery ojedinělé filmové přehlídky jsou Velvyslanectví Slovinska v ČR a společnost Dům kultury Vsetín.


Historie

Vsetínský filmový maraton byl původně lokální akcí, pořadatelé z Filmového klubu Vsetín jej ale postupně proměnili na největší přehlídku balkánského filmu v České republice. Od roku 2007, kdy poprvé zařadili do programu několik snímků natočených na Balkánském poloostrově, promítli již 195 celovečerních hraných filmů z tohoto regionu, přičemž více jak polovinu přeložili a otitulkovali speciálně pro Vsetínský filmový maraton. Přestože se v minulosti zabývali i rumunskou a bulharskou kinematografií, hlavním těžištěm jejich zájmu byly země bývalé Jugoslávie. Proto je logické, že ani Slovinsko, které patří možná více do střední Evropy než na Balkán, neuniklo jejich pozornosti.


Nový slovinský film

Osou programu je tvorba v současnosti asi nejznámějšího slovinského režiséra Damjana Kozoleho (nar. 1964), který bude hlavním hostem festivalu a osobně uvede celkem 5 vlastních celovečerních filmů. Diváci budou mít možnost vidět jeho kompletní tvorbu za posledních 15 let. Se snímkem Náhradní díly (2003) soutěžil na Berlinale. Arbeit macht frei (2004) získal ceny na festivalech v Sarajevu, Valencii a Wiesbadenu, Navždy (2008) sbíralo Slovinské filmové ceny. Slovinka (2009) byla uvedena na více než stovce festivalů. A Noční život (2016) získal cenu režie v Karlových Varech.

V přehlídce budou zastoupeni i Kozoleho vrstevníci Andrej Košak (V šoku) a Janez Burger, jehož protiválečné podobenství Circus Fantasticus si na maratonu odbude českou distribuční premiéru. O něco zkušenější režisér Metod Pevec bude zastoupen dvěma snímky (Nácvik objímání a Dobrou noc slečno).


František Čáp ve slovinském filmu

Vsetínský filmový maraton představí i tvorbu známého českého protektorátního režiséra Františka Čápa (Babička, Noční motýl), který po válce našel druhý domov ve Slovinsku. Zde se stal spoluzakladatelem právě vznikající slovinské kinematografie. V rámci programu bude formou filmového semináře představena práce Františka Čápa v jugoslávském exilu, kde natočil celkem 7 celovečerních filmů, které jsou v zemi svého vzniku dodnes populární, ale u nás neznámé. Na závěr přehlídky bude z původní filmové kopie promítnuto venkovské drama Děvčica z Beskyd (1944) natáčené v okolí Vsetína.


V rámci festivalu bude také zahájena putovní výstava věnovaná filmové tvorbě Františka Čápa ve Slovinsku.


Partneři

Hlavními partnery Vsetínského filmového maratonu jsou Velvyslanectví Slovinska v ČR a společnost Dům kultury Vsetín. Přehlídku podpořilo Ministerstvo kultury ČR a město Vsetín.


Další informace:

www.fkvsetin.cz