Atlantida - Divadlo Kalich

6.4.2018, 19:00 – 7.4.2018, 22:00

Hity Mira Žbirky poprvé na divadelním jevišti!

Atlantida - Divadlo Kalich
  • Adresa:
    Jungmannova 22/9
    Praha 1 110 00

PREMIÉRA 10. ZÁŘÍ 2015  * NYNÍ TAKÉ NA CD!

„Energie, všestrannost a nakažlivá radost souboru Divadla Kalich.“

MF Dnes

„Silné Žbirkovy hity.“

Novinky.cz

„Mladí zpěváci příjemně oživili starou známou klasiku.“

Aktuálně.cz

 „Opět skvělé herecké a pěvecké obsazení.“

Musical.cz

„Velmi originální scéna.“

Informuji.cz

„Obrovské nasazení a interpretační schopnosti mladých herců, to je divadelní sen.“

i-divadlo.cz

„Výborné sólové pěvecké výkony.“

Právo

Tajemství bájného kontinentu Atlantidy nepřestává lidstvo vzrušovat už od starověku. Atlantida je nejspíš jenom legenda, sen,  jehož obrysy rozmazal čas, ale má-li naše civilizace přežít, potřebuje sny, potřebuje ideály, potřebuje pocit, že ještě má smysl o se něco snažit.

„V tej hĺbke je niečo z nás…“

(z textu Kamila Peteraje k písni Atlantida)

Tvůrci mimořádně úspěšného muzikálu Osmý světadíl přicházejí s dalším výjimečným hitmuzikálem Atlantida s nejznámějšími písněmi Mira Žbirky.

Písničky jednoho z největších hitmakerů československé pop music doprovázejí tajemný napínavý příběh skupiny mladých lidí na cestě za dobrodružstvím, která vždy bývá také cestou k poznání sebe sama. Ve skrytu duše se každý z účastníků výpravy vydává hledat něco jiného, postupně se pak místo bájné civilizace odkrývají jejich pečlivě střežená tajemství...

Muzikál Atlantida nabízí vedle hitů Mira Žbirky a strhujícího děje velkou, energií nabitou podívanou, kterou jsou inscenace režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka pověstné. Už nástin příběhu prozrazuje, že Atlantida vyžaduje velmi neotřelé scénografické řešení. Herecký tým je opět sestavený z největších muzikálových talentů, za nimiž diváci na muzikály Divadla Kalich tak rádi chodí.

OSOBY A OBSAZENÍ

JERRY   Jan Kříž / Petr Novotný

MILAN   Tomáš Savka / Michal Pleskot / Zbyněk Fric

ANDREJ   Oldřich Smysl / Zbyněk Fric / Přemysl Pálek

MARTIN   Roman Tomeš / Tomáš Löbl

SOFIE   Michaela Tomešová / Alžbeta Bartošová

BREJNY   Markéta Procházková / Kateřina Steiner Pilecká

MAJKA   Marie Křížová / Věra Vodičková

VÍCEROLE DÁMSKÁ   Charlotte Doubravová / Veronika Bošjaková

VÍCEROLE PÁNSKÁ   Juraj Bernáth / Martin Bačkovský

TANEČNICE   Martina Ctiborová, Kateřina Górnioková, Adéla Hájková, Pavla Harangová,  Daniela Lebedová, Tereza Machová, Veronika Šlapanská, Gloria Šudomová

TANEČNÍCI   Radek Fišer, Michal Holík, Karel Jinda, Michal Máša, Jiří Minařík,Václav Procházka, Lukáš Prokop, David Schimmer, Vojtěch Vlasák

 

Rozhovor s autorem hudby a textů Miro Žbirkou

Co vám poprvé prolétlo hlavou, když jste uslyšel oslovení, zda by vaše písničky mohly doprovázet muzikálový příběh?

Říkal jsem si, že bude zajímavé slyšet vlastní skladby v rámci nějakého příběhu, vlastně je tak trochu i vidět očima někoho jiného. Určitě je to něco, co jsem ještě nezažil. Jsem sám v očekávání a zvědavý.

Co vás přesvědčilo, abyste souhlasil?

Věděl jsem, že lidé, kteří mě oslovili -Michal Kocoureka Ján Ďurovčík, jsou zkušení profesionálové ve svém oboru. Byl jsem se podívat na některé z jejich předchozích produkcí a viděl jsem, že vše funguje, jak má. Trvalo téměř dva roky, než jsme se od prvního nápadu přesunuli k realizaci, a vlastně se docela těším, až uvidím na divadelních prknech, co Janko Ďurovčík vymyslel a pak s celým týmem reálně vytvořil.

Jaký to pro vás asi bude pocit - slyšet vlastní písničky, které zpíváte, v podání muzikálových interpretů?

Slyšel jsem, že na castigu bylo hodně talentovaných lidí. Nejde jen o zpěv, který je důležitý pro mě, ale součástí muzikálu jsou i taneční čísla, takže herec musí být vážně všestranný. Bude to zvláštní pocit vidět mladé herce-zpěváky interpretovat moje skladby, doufám, že jim nebude dělat slovenština v písních problémy, a budu jim držet palce. Asi budu i za ně trochu nervózní.

 

Rozhovor s režisérem, choreografem, spoluautorem libreta Jánem Ďurovčíkem

V čem se pro vás osobně liší příprava muzikálu Atlantida od předešlého Osmého světadílu?

Časem, který oba projekty dělí, i zkušenostmi, které jsme mezi tím nabrali. A také zase o pořádný kus větším pocitem zodpovědnosti – vůči autorovi písní, producentovi i vůči očekáváním, která se na moje inscenace v Divadle Kalich v průběhu let nabalují.

Atlantida je vaším už třetím hitmuzikálem. Kromě elánovského Osmého světadílu jste s Petrem Pavlacem připravili Čajočky z písní Petra Nagye, které si na Slovensku po tři sezóny držely post nejúspěšnějšího muzikálu. Nehrozí vám opakování se?

Opakovat se za žádnou cenu nesmíme. Samozřejmě že před námi v případě Atlantidy znovu stojí úkol přijít zase s něčím novým, respektive zvolit jiný přístup, jiný pohled. V Osmém světadílu jsme se volně inspirovali Dumasovou Dámou s kaméliemi, nyní přicházíme s originálním příběhem bez přímé předlohy v literatuře. Je pro muzikálový žánr netypické, že Atlantida nebude mít ústřední dvojici či jednoho ústředního hrdinu, nýbrž sedm vyrovnaných hlavních rolí, sedm zajímavých hereckých úkolů.

Jaké to je, stát na začátku práce na příběhu budoucího muzikálu a mít před sebou ten nepřeberný počet hitů?

Neexistuje na to jednotný klíč, nebo ho alespoň já neumím pojmenovat. Je to prostě otázka tvorby, která je pro mě neskutečně příjemným pocitem. Prvotně mě zkrátka musí něco napadnout a pak průběžně napadat. Přičemž nápady přicházejí kolikrát velmi nahodile, třeba když pracuji na úplně jiném titulu. Například v těchto týdnech zkouším v Bratislavě muzikál Jesus Christ Superstar a už několikrát se mi během přípravy stalo, že mě něco inspirovalo k Atlantidě. Ale nikdy bych si k hitmuzikálu nesedl dřív, než důkladně poznám kompletní tvorbu zvoleného interpreta. Zdaleka nejen hity, o něž ve výsledku samozřejmě jde především, ale i písně, které tak frekventované nejsou. Pamatuji si, že jsem tím překvapil jak Petra Nagye, tak Elány, a také tvorbu Mira Žbirky mám, troufám si říct, naposlouchanou celou. Zařazením nějaké méně známé písně potom můžeme překvapit i diváky.

Miro Žbirka se vyjádřil, že své písně vkládá do vašich rukou s absolutní důvěrou. Není to ještě víc zavazující, než kdyby stopoval každý váš tvůrčí krok?

Ale tahle bezmezná důvěra by nenastala, kdyby nebylo Osmého světadílu. Pro mě jde o ideální model spolupráce a musím věřit, že to Mirovi nezkazím.

Atlantida má po konkurzech na sedm hlavních rolí, do nichž jste vybrali herce, kteří s vámi už spolupracovali na předešlých (nejen) pražských titulech. Mají šanci se do této elitní party probojovat nové tváře?

Rozhodně nejde o nějakou uzavřenou skupinu, to by byl velký omyl. Při obsazování postupujeme ve spirále. Vždycky si na každou roli vyberu jednu jistotu – herce, kterého znám, vím, jak pracuje, vím, co dokáže. A k němu do alternace hledám stejně tak kvalitního představitele, ale pro mě novou nebo méně známou tvář, které dáváme šanci. Projděte si zpětně obsazení čtyř inscenací, které jsem v Divadle Kalich nastudoval, a v každé najdete nová jména přiřazená k těm zavedeným. Ať už někoho objevíme na konkurzu, nebo se třeba svou pílí vypracují k rolím kolegové, kteří do té doby hráli v company.

 

Rozhovor s producentem a majitelem Divadla Kalich Michalem Kocourkem

Kdy se vlastně zrodil nápad na muzikál s hity Mira Žbirky?

Úplný prapočátek má v mém setkání s Mirem před dobrými šesti lety. Tenkrát šlo jen o pár vět na toto téma, nicméně nápad začal klíčit, protože Miro nebyl proti. Dost nám v tu chvíli, myslím, pomohla dobrá pověst, kterou Divadlo Kalich už mělo. Náhoda tomu chtěla, že zhruba ve stejné době přišel se stejným oslovením v Bratislavě Ján Ďurovčík za Mirovým textařem Kamilem Peterajem.  Obě cesty se tedy protnuly a intenzivně jsme na muzikálu Atlantida začali pracovat přede dvěma lety.

Jak byste Atlantidu představil v kontextu ostatních muzikálů Divadla Kalich?

Bude z nich podměrně dost vyčnívat. Půjde zas o něco jiného, vydáváme se jiným směrem. Už z názvu muzikálu je jasné, že scénograficky bude tento titul oříšek pro výtvarníka a podívaná pro diváky, určitě budeme doplňovat technické vybavení divadla o nové efekty. V Atlantidě se samozřejmě bude hodně tancovat, ale ve srovnání s Horečkou sobotní noci nebo Pomádou nepůjde o vyloženě taneční muzikál, náš hlavní zájem bude tentokrát zaměřen na osudy sedmi hlavních postav a pochopitelně písničky Mira Žbirky.

Podle jakých kritérií jste sedm hlavních rolí obsazovali?

Všichni herci, kteří o ně měli zájem, museli projít konkurzem – bez ohledu na to, co mají v Divadle Kalich už odehráno. Nicméně jsem upřímně pyšný na to, jaký herecký tým se nám v uplynulých letech podařilo dát dohromady. Jsou v něm nesmírně talentovaní herci, kteří splňují ty nejvyšší nároky na tento těžký divadelní žánr. Oceňují je odborná veřejnost i široká divácká základna, jíž si u nás v divadle vybudovali. Byl bych sám proti sobě, kdybych nevyužíval energie a profesionality, které do každého představení přinesou.  

PARTNEREM MUZIKÁLU ATLANTIDA JE  Pražská energetika, a. s.,  www.pre.cz 

Hudba a texty písní: Miro Žbirka
režie a choreografie: Ján Ďurovčík
texty písní: Kamil Peteraj
libreto: Ján Ďurovčík a Peter Pavlac
scéna: Martin Černý
kostýmy: Zuzana Straková
hudební aranžmá: Lubomír Dolný