Nová pravěká expozice v Galerii městského muzea Čáslav

3.4.2017 – 31.5.2017, 23:59

S novou jarní sezónou otevírá od začátku dubna pro veřejnost  čáslavské muzeum novou stálou expozici pod názvem Brána do pravěku. Když sejdete do působivých sklepních prostor budovy muzea v Husově ulici, setkáte se s předměty vyrobenými rukama dávných obyvatel Čáslavska, které po několik tisíciletí čekaly většinou hluboko v zemi na své znovuzrození.

Nejstarší z nich pamatují  už 7 tisíc let.  Doklady  příchodu prvních kolonistů na území tehdy ještě zarostlé pralesem, úspěchy dalších civilizací ať už doby bronzové nebo železné,  germánské osídlení regionu v době římské nebo příchod Slovanů - to vše představuje výběr charakteristických předmětů z rozsáhlé archeologické sbírky. Jak se asi bydlelo prvním příchozím naznačuje replika  čelní stěny nadzemního  domu, a stopy tohoto vůbec  nejstaršího osídlení Čáslavska nalézáme právě v Čáslavi, v okruhu polohy U třech svatých.

O pár tisíc let později bylo také tam založeno pohřebiště s bohatými komorovými hroby starší doby železné. Repliku takového hrobu vybaveného početnými  nálezy z jednoho  z nich lze vidět o kousek dál. Pokud Vás však zajímá více móda, třeba ta keltská, je k dispozici kompletní  ručně šitý ženský oděv, ušitý dobově doloženými stehy a zdobený přízí obarvenou ručně rostlinkami, jakými, to se zde dozvíte. Ať jste malí nebo velcí,  můžete si také  složit lidskou kostru v životní velikosti a vybavit ji podle svého rozhodnutí  na posmrtnou cestu keltskou nebo slovanskou keramikou a drobnými šperky, případně si sami zkusit, jak se chodilo v  keltském či raně středověkém oděvu, ale pozor – zatím jen pro ženy! Expozice je členěna přehledně, není zahlcena materiálem ani texty a lze ji tak vhodně použít pro doplnění školní výuky. Ale kdo chce vědět víc o pravěku Čáslavska, má k dispozici řadu dalších informací na jednotlivých listech, s příběhy významných nálezů či nalezišť. A nakonec i něco ze současnosti – panely v chodbě Vás seznámí s nejnovějšími archeologickými výzkumy na území Čáslavi. Zkuste zahájit jaro vstupem do pravěku! Slavnostní otevření se uskuteční 3.4. 2017 ve 14 hodin. Expozice vznikla za finanční podpory Středočeského kraje.