Olafur Eliasson: Zelené světlo

17.3.2017 – 2.4.2017, 23:59

Od 16. března do 2. dubna 2017 se v rámci zahajování nové sezony Národní galerie v Praze představí projekt Olafur Eliasson: Zelené světlo – umělecká dílna. Stejný projekt se ve větším měřítku uskutečnil ve vídeňském muzeu TBA21 – Augarten a pražskou uměleckou dílnu povedou právě ti samí lidé, kteří s ním již mají zkušenosti z Vídně.

  • 16. března v 18 hodin: zahájení workshopu v rámci Grand Opening
  • 17. – 19. března vždy od 10 do 18 hodin: workshop
  • 21. března – 2. dubna vždy od 10 do 18 hodin: představení výsledků workshopu

Projekt Zelené světlo iniciovaný v roce 2016 dánsko-islandským umělcem Olafurem Eliassonem ve spolupráci s vídeňským muzeem Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) reaguje na situaci, v níž dochází ke společenské transformaci, k vysídlování a migraci. Prostřednictvím výukového programu založeného na principech sdíleného učení a společné výroby lamp vzniká dynamický prostor, který podněcuje k rozmanitým formám participace a zapojení do komunity. Zelené světlo, jež podle Eliassona představuje metaforické světlo pro uprchlíky a migranty, svědčí o akceschopnosti současného umění a o jeho potenciálu zahájit proces občanské transformace.

Zelené světlo je podanou rukou těm, kteří prchají před bídou a nestabilitou ve svých rodných zemích, i obyvatelům měst, jež je přijímají. Účastníci budou pracovat společně a v průběhu hravého tvůrčího procesu postaví modulární světlo a vybudují komunitní prostředí, v němž je odlišnost nejen přijímána, ale dokonce vítána. Doufám, že tento projekt osvětlí některé úkoly plynoucí ze současné uprchlické krize v Evropě i po celém světě a připomene nám naši odpovědnost.“ – Olafur Eliasson

Smontovaná i rozebraná světla bude možné na místě zakoupit za příspěvek ve výši 300 eur. Celý výtěžek bude věnován na podporu platformy Green Light-Shared Learning a partnerských organizací TBA21, jimiž jsou Červený kříž ve Vídni, Caritas a vídeňský Georg Danzer Haus.

Místo konání: prostor nad Knihkupectvím NG – Koenig Books