Tanec bláznů - Činoherní klub

7.4.2020, 19:30 – 21:30

Tragikomedie (anebo spíše komedie či groteska) Lea Birinského Tanec bláznů se objevuje po šestadvaceti letech znovu na jevišti Činoherního klubu (premiéra prvního provedení, rovněž v režii Ladislava Smočka, tehdy ještě s poruštěným jménem autora Lev Birinskij a pod názvem Mumraj, se konala 26. a 27. září 1991).

Tanec bláznů - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Porevoluční nadšení let 1990–1991 přineslo řadu demokratických změn a s nimi navrácení Československa na Západ, což se přirozeně promítlo i do nápadu nasadit Birinského hru, z jejíhož provedení byla cítit zejména satisfakce, že po odsunu sovětských vojsk (v posledních červnových dnech roku 1991 odešli poslední sovětští vojáci) je zlé po mnoha letech pryč. V úlevné atmosféře očekávaných změn byla pro Birinského revoluční panoptikum bláznů jistě pochopitelná i grotesknější nadsázka.

S odstupem čtvrtiny století se bohužel ukázalo, že nás dál ohrožuje krátká lidská paměť a s ní nepoučitelnost lidí; úleva je pryč.
Ladislav Smoček se rozhodl podruhé upravit předvídavý text z roku 1912, jehož autor s výjimečným tušením a inteligencí zobrazil naše bezprostřední obavy z nevyzpytatelného obra na hliněných nohou.

Překlad:
Vincenc Červenka
Úprava a režie:
Ladislav Smoček
Scéna:
Hans Hoffer
Hrají:
Petr Nárožný,
Pavel Kikinčuk,
Marika Procházková,
Nela Boudová,
Jaromír Dulava,
Dana Černá,
Ondřej Vetchý,
Stanislav Zindulka,
Vladimír Kratina,
Lucie Žáčková,
Michal Suchánek,
Matěj Dadák,
Honza Hájek,
Lada Jelínková,
Petr Meissel,
Otmar Brancuzský,
Tomáš Jeřábek,
Václav Šanda
a další.