Kinokabaret / Lukáš Valíšek: NUR

25.3.2017, 19:30 – 21:30

„Když na tebe šáhnu, dáš mi bagetu?“

Cyklus KINOKABARET si klade za cíl představovat tvorbu mladých scénaristů. Dosud nerealizované filmy dostanou možnost alespoň na jeden večer ožít v podobě inscenovaného čtení. 

Setkání českého řidiče kamionu s migrujícím „arabáčem“ nemůže dopadnout dobře. Nebo jo? Road-movie, která si na zas tak moc nehraje. Dva svérázové, duševně nevyrovnaný čecháček a frankofonní přismažený provokatér. Jazykově si nerozumí, ale cestu mají společnou, a to je hlavní.

Když se nedaří, je lehčí křičet proti všemu a všem. Marek má strach o práci, kterou nesnáší. Nur je migrant, kterého ostatní migranti nemají rádi. Marka jímá hrůza, že by ztratil pracně vytvořenou masku drsného kluka, ale Nur provokuje a rád, pobaveně a cíleně. A nakonec, proč ne. K tomu všemu se na cestě vyskytuje všudypřítomný páreček důchodců jako analogický předobraz. 

Text je výhybkou pro autora, který se dosud věnoval mnohem více fikční tvorbě, nyní čerpá z blízkých zdrojů a tvoří sociálnější dramata. Nur explicitně není o násilí, migraci nebo xenofobii, nýbrž o spřízněném vztahu dvou cestujících lidí; zůstává tak v jisté rovině nestranný. 

scénář: Lukáš Valíšek

režie: Jan Těšitel

dramaturgie: Natálie Císařovská

Lukáš Valíšek, student druhého ročníku KSD na FAMU, narodil se na Moravě, bydlí v Davli. Je to prozaik a scénárista, ale v poslední době se zajímá také o herní design a dokument. Nur je jeho prvotina, mezitím se ale věnuje dramaturgii krátkých filmů, podílel se na filmu Dina režisérky Myroslawy Klochko a v rámci druhého ročníku napsal krátkou adaptaci povídky Alberta Moravii, Návrat z letního bytu. Spolupracuje také na studentské hře Black Sun.