52. večer PechaKucha v Aeru

22.2.2017, 19:20 – 20:20

Jediná žena, která kdy směla v historii Tour de France fotit ze sedla motorky, žijící legenda žánru "kreslený humor" či konstruktér vzducholodě, která přistála na holešovickém Centru současného umění DOX, na padesátém druhém pražském večeru PechaKucha.

První letošní PechaKucha Night Prague je v pořadí padesátá druhá a otevírá jedenáctý rok, kdy se v pravidelných intervalech v Praze koná: ve středu 22. 2. 2017 nově od 19.20 hodin v žižkovské kině Aero. 12 mluvčích promluví ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin o své práci.

Kromě fotografky Markéty Navrátilové, výtvarníka Jiřího Slívy a architekta Martina Rajniše vystoupí na 52. večeru spojnice mezi světem oděvního návrhářství a ilustrace, sestry Daria a Maria Makeeovy, architekt, umělec a  inventor samovolně se pohybujícího domu Jan Fabián, autorka právě vydané knihy statusů a tweetů Cítím se jako Ulrike Meinhof a půlka skupiny Čokovoko Zuzana Fuksová, zvukoví experimentátoři a mj. autoři skvělé adaptace Lemovy Solaris Jonáš Rosůlek a Adam Boháč ze studia Needles, maniakální tvůrce zinů, fotograf Václav Tvarůžka, vnoučata architektů Machoninových Marie a Jan Kordovští z iniciativy Respekt Madam, profesionální sběratel tištěných dokumentů a archivář Jiří Hůla, mj. zakladatel Archivu výtvarného umění, ilustrátor a autor několika autorských knih Jindřich Janíček a zakladatelky galerie VI PER, prostoru pro debaty nad architekturou, Barbora Špičáková a Irena Lehkoživová.

O projektu PechaKucha u nás i ve světě

PechaKucha Nights se konají v Praze pravidelně již od roku 2007 a v archivu na webových stránkách projektu (www.pechakucha.cz) naleznete audiovizuální záznamy všech proběhnuvších vystoupení. Do dnešního dne si můžete vyhledat a přehrát kterékoliv z 629 vystoupení. Archiv pražské PechaKucha se tak pomalu ale jistě stává archivem soudobého dění v mnoha tvůrčích oborech.
Projekt PechaKucha vymysleli architekti Astrid Kleinová a Mark Dytham z atelieru Klein Dytham architects, který působí v japonském Tokiu. Popularita PK roste neuvěřitelně rychle: dnes se koná ve více než 940 městech světa. Každé město má svého lokálního organizátora a pořádá PK na základě udělené licence. Pravidla jsou jasná: musí se konat pravidelně, mluvčí za vystoupení nesmí být honorováni a musí být dodržen formát 20 obrázků x 20 vteřin.
www.pechakucha.org  

Zajímavé a inspirativní počiny a hosty vybírá v Praze sedm dramaturgů: Adam Gebrian - architekt a propagátor architektury, Petr Babák - grafický designér a vedoucí ateliéru grafického designu a nových médií na UMPRUM, Tomáš Luňák - režisér, Cyril Říha - filosof, Jan H. Vitvar - novinář, Alan Záruba - grafický designér, Jana Kostelecká - kunsthistorička a organizátorka PKNP.  Jejich výběr je čistě subjektivní a zaměřený na co nejširší záběr tvůrčích oborů a generací.