T-Mobile a Národní technické muzeum zvou na výstavu Člověk a telefon

16.11.2016 – 30.4.2017, 23:59

První výstava o dějinách telefonie od Bella po „internet věcí“.

Ve středu 16. listopadu se pro veřejnost otevře výstava „Člověk a telefon“, kterou ve spolupráci s Národním technickým muzeem (NTM) připravil T-Mobile Czech Republic u příležitosti 20. výročí svého vstupu na český trh. Výstava zábavným a interaktivním způsobem zachycuje, jak se díky telekomunikačním technologiím změnil život člověka během posledních několika desítek let, a připomíná hned několik letošních výročí: 140 let od zapsání patentu Alexandra Grahama Bella, 25 let od doby, kdy do České republiky přišel internet, a 20 let od vstupu společnosti T-Mobile na český trh.

Návštěvníci uvidí nejen historické telefonní přístroje a připomenou si největší mobilní „hitovky“ předchozích dvou desetiletí, ale budou moci nahlédnout i do budoucnosti, která patří nikoli aluminiu, ale internetu věcí a velkým datům. Moderním způsobem jsou na výstavě prezentovány i jednotlivé funkce mobilních telefonů – mobil jako zábavný i užitečný společník či jako hudební přehrávač, herní konzole nebo fotoaparát; důležitou roli hraje samozřejmě také internet v mobilu.

„Snad žádný vynález si lidstvo nepodmanil tak rychle a tak masově, jako mobilní telefon. Naše životy se za poslední dvě desetiletí díky němu zcela zásadně změnily,“ vysvětluje Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekomu, a dodává: „Naše výstava chce připomenout, jak bouřlivým vývojem mobilní technologie prošly. Ale nechceme jen vzpomínat, proto je významná část expozice věnována budoucnosti.“

Generální ředitel NTM Karel Ksandr uvedl: „Jsem velmi potěšen, že se nám v této výstavě podařilo navázat na odkaz Vojty Náprstka, zakladatele českého technického muzejnictví, jednoho z vůbec prvních majitelů telefonu v Praze, který ve své době sbíral a zpřístupňoval veřejnosti tehdejší novinky světové techniky. Na výstavě „Člověk a telefon“ připomeneme nejen bohatou sbírku historických telefonů ze sbírek NTM, ale představíme současně jednu z nejrychleji se rozvíjejících technologií, která výrazně ovlivnila a bude ovlivňovat život lidí.“

Velcí i malí návštěvníci mohou jednotlivé funkce telefonů a komunikačních technologií nejen vidět, ale také vyzkoušet, a to díky množství hravých aktivit. Čeká na ně funkční historická telefonní ústředna či poštovní schránka, z níž mohou poslat pohled, a která zároveň hlásí, zda je plná či nikoli. Děti, které vyrostly s dotykovým displejem, budou moci poslat SMS z „tatranky“, nebo zavolat z klasického ciferníkového aparátu. Návštěvníci mají unikátní možnost vyzkoušet prototypy „chytrých“ IoT řešení či zažít náročné pracovní podmínky telekomunikačního technika simulované za pomoci 3D brýlí a stepperu.

Historický vývoj telefonů dokládají poklady ze sbírek NTM. Vystaveny zde jsou historické originály z poslední čtvrtiny 19. století: např. Bellův telefon z roku 1884 nebo telefon Siemensův z roku 1890, dále telefon z kanceláře Františka Ferdinanda d'Este ze zámku Konopiště či luxusní telefonní přístroj Priteg se slonovinovým sluchátkem, který si zahrál v roce 1942 ve filmu Vlasty Buriana Zlaté dno. Zachycen je i vývoj stolních telefonních stanic až do 80. let 20. století.

V den slavnostního otevření výstavy, 15. listopadu 2016, bude NTM předána kniha „2036. Tomáš Sedláček a hosté: jak budeme žít za dvacet let“, která bude nedílnou součástí výstavy
a po její skončení zůstane uložena v NTM po dalších 20 let! V roce 2036 pak přijde zkouška ohněm – vyhodnocení, jak moc se autoři knihy ve svých předpovědích budoucnosti mýlili. Na výstavě jsou ukázky z knihy přístupné v audio podobě.

Výstava „Člověk a telefon“ potrvá od 16. listopadu 2016 do 30. dubna 2017. Prvních 17 tisíc návštěvníků výstavy dostane v ceně vstupenky brýle na virtuální realitu.