Slavní detektivové na stopě zločinu - Brno

21.1.2017 – 19.3.2017, 23:59

Společně se zapůjčiteli exponátů - Českou televizí a sběratelkou Vlaďkou Dobiášovou - zveme na napínavou výstavu do Letohrádku Mitrovských v Brně, která se zaměřuje na svět zločinu, charismatických vyšetřujících, lží, bezpočtu napínavých zápletek, logických dedukcí a překvapivých rozuzlení, odjakživa lákající čtenáře a diváky - Slavní detektivové na stopě zločinu. Jsou detektivky i vaší zálibou?

Přijďte si připomenout nejslavnější, fiktivní i ty skutečné vyšetřovatele a detektivy napříč celým stoletím. Kdo jim vdechl život? Jak řeší své zapeklité případy? A čím si získali tak obrovskou popularitu? To vše prozradí naše výstava. První část se zaměří na expozičně nejstarší období, tj. začátek 20. st., spojené s dílem Sira Arthura Conana Doyla a jeho noblesním Sherlockem Holmesem, následuje období od 20. do 30. let 20. st. zastoupené šaramantním Herculem Poirotem a slečnou Marplovou z pera hvězdy detektivního žánru Agathy Christie, dále Československým četníkem Arazímem nebo nesmlouvavým pražským radou Vacátkem (včetně jejich faktických předloh). Přes období Veřejné bezpečnosti, se soudruhy majory Kalašem a Zemanem, se přeneseme do slavné epochy francouzských kriminalistů – komisař Juva, Cruchota, Clouseaua, Maigreta či Moulina, až po britské - Murdoch, Barnaby, Bodie a Doyle, Demsey a Makepeaceová, Dalgliesh, Taggart, německé - Schimanski, italské - Cattani, rakouské - Rex, nebo americké zástupce - Mason, Kojak, Columbo, Fletcherová či Knight Rider.
Návštěvníci si kromě dobových prostředí s množstvím mobiliáře, doplňků a s kostýmními komplety, prohlédnou fotografie a dozví zajímavosti o autorech i filmových či seriálových postavách. Pro malé i velké návštěvníky je připraveno několik interaktivních úkolů inspirovaných kriminalistickými metodami – např. skládání portrétu pachatele, snímání otisků, vloupání na rychlost do připraveného zámku a samozřejmě trénink mozkových závitů v podobě zapamatování a hledání předmětů napříč celou výstavou.

* Detektivové zastoupení na výstavě:
Holmes / Poirot / Marplová / Arazím / Vacátko / Barnaby / Clouseau / Kojak / Columbo / Fletcherová / Bodie a Doyle / Demsey a Makepeaceová / Schimanski / Moser // ale i Korejs, Melichar, Pivoňka, Kalaš, Zeman, Juve, Cruchot, Maigret, Moulin, Murdoch, Dalgliesh, Taggart, Cattani, Mason, Knight Rider
* Dobová prostředí z oblíbených detektivek s kostýmy a doplňky
* Informace ze zákulisí filmů a seriálů, fotografie
* Úkoly podle kriminalistických metod pro malé i velké návštěvníky