Pražské Bio Oko chystá první tuzemskou přehlídku legendy animovaného filmu Hajao Mijazakiho

18.1.2017 – 27.1.2017, 23:59

V pražském Biu Oko se od středy 18. do pátku 27. ledna uskuteční přehlídka filmů japonského režiséra Hajao Mijazakiho. Diváci budou mít možnost vidět celkem sedm celovečerních filmů jednoho z nejvlivnějších animátorů druhé poloviny dvacátého století, jehož filmy vydělaly po celém světě téměř jednu miliardu dolarů. Většina snímků se v české kino distribuci objeví poprvé v historii. 

„Získat práva na Mijazakiho filmy bylo finančně velmi náročné. Rozhodli jsme proto využít crowdfundigové kampaně. To, že jsme během jednoho měsíce vybrali 233 % z cílové částky ukazuje, jak silnou fanouškovskou základnu tento tvůrce v České republice má. A kromě toho je to i obrázek o komunitě našeho kina,“ říká ředitel Bia Oko David Beránek. „Program přehlídky Mijazakiho v Biu Oko zahrnuje jak tituly, které ustanovily jeho charakteristický styl, tak i největší domácí (japonské) a mezinárodní hity. Jeho filmy po celém světě vydělaly téměř miliardu dolarů, to je na úrovni současného diváckého hitu Rogue One: A Star Wars Story. V Česku, kde obecně panuje velmi malé povědomí o japonské animované tvorbě, to může mnoha lidem znít až neuvěřitelně,“ dodává Beránek.

Crowdfundingovou kampaň realizovalo kromě pražského Bia Oko i brněnské Univerzitní kino Scala. Tam se přehlídka sedmi Mijazakiho filmů uskuteční od čtvrtka od 26. do neděle 29. ledna. „Zpočátku jsme měli trochu obavy, zda se podobně úzkoprofilové přehlídky dají realizovat i v Brně. Ty se ale se spuštěním kampaně velmi brzo rozptýlily a potvrdilo se, že naši diváci mají zájem o filmy, se kterými se v běžné české distribuci prakticky neměli šanci setkat,,“ shrnuje ředitel Univerzitního kina Scala Radek Pernica

Obě kina uvedou filmy Princezna Mononoke, Zámek v oblacích (Howlův kráčející hrad), Můj soused Totoro, Laputa: Nebeský zámek, Cesta do fantazie, Naušika z větrného údolí a Doručovací služba čarodějky Kiki.

Web přehlídky Bio Oko: http://www.biooko.net/cz/cykly-festivaly/259/Mijazaki/436/v-Biu-Oko/