Venkov - Národopisné muzeum Národního muzea

1.3.2017 – 31.3.2017, 23:59

Výstava Venkov seznámí návštěvníky Musaionu s každodenností českého, moravského a slezského venkova v druhé polovině 19. a na počátku 20. století.

Návštěvníci poznají činnosti hospodářů, sedláků i dalších obyvatel venkova na přelomu 19. a 20. století. Model trojdílného domu s dvorem téměř v reálné velikosti přenese návštěvníky přímo do původní venkovské domácnosti. Zpracování mléka přiblíží dřevěný lis k výrobě tvarohu, na chov domácích zvířat upozorní bohatě zdobený koňský chomout. Šumavské sáně na svážení dřeva pak připomenou těžkou práci dřevorubců. Zajímavostí a zároveň nejstarším předmětem výstavy bude ruční motovidlo k navíjení soukané příze, které je ocejchované tak, aby se předešlo podvodům při prodeji vlny. Jedinečnou atmosféru venkova navíc doplní unikátní fotografie z archivů etnografického oddělení Národního muzea.

Staňte se hospodářem na venkovském statku!

Výstavu oživuje celá řada interaktivních prvků. Animovaná počítačová hra provede návštěvníky všedním dnem na statku. Na modelu krávy bude možno si vyzkoušet, jak nesnadné je dojení mléka. Život na venkovském hospodářství přiblíží návštěvníkům také množství doprovodných akcí. Malí i dospělí návštěvníci se tak v průběhu trvání výstavy mohou těšit na ukázky tradičních řemesel, sušení sena, praní prádla v neckách a zážitky navázané na lidové tradice a svátky, jako jsou Velikonoce, otvírání studánek apod.