Big Bang Data - Centrum současného umění DOX

7.4.2017 – 14.8.2017, 23:59

Stala se data ropou dneška, potenciálně neomezeným zdrojem bohatství? Jsou data municí pro zbraně hromadného dohledu? Nebo by měla být především novou příležitostí a nástrojem poznání, prevence, efektivity a transparentnosti, prostředkem k budování transparentnější, participativní demokracie? Bing Bang Data zkoumá fenomén informační exploze, kterou dnes zažíváme.

Během uplynulých pěti let se v akademických a vědeckých kruzích, vládních agenturách, v obchodních společnostech i kulturní sféře dostalo do všeobecného povědomí, jak radikálním způsobem naši společnost mění vytváření, zpracovávání a zejména interpretace dat.

Všichni generujeme data – zanechávají je za sebou naše mobilní telefony, senzory, sociální sítě, digitální fotografie a videa, platební převody a signál GPS. Novinkou je stále snazší uchovávání a zpracovávání obrovských množství dat, z nichž je možné vyčíst určité vzorce (událostí, chování, spotřeby, volby, investování, atd.). Tato skutečnost velice rychle a zásadním způsobem mění způsoby rozhodování na všech možných úrovních.