Srdcový král - Divadlo Kalich

26.4.2019, 19:00 – 27.4.2019, 21:15

William Shakespeare a Elvis Presley se vzácně scházejí v broadwayském muzikálu All Shook Up, který má svou českou premiéru pod názvem SRDCOVÝ KRÁL 21. září 2016. Uvedení na tuzemskou scénu podpoří také vydání alba písní z muzikálu v interpretaci herců Divadla Kalich.

Srdcový král - Divadlo Kalich
  • Adresa:
    Jungmannova 22/9
    Praha 1 110 00

Nesmrtelné hity Elvise Presleyho doprovázejí volnou adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete (Twelfth Night) z roku 1602. Příběh s citacemi také z dalších Shakespearových komedií převedl do Ameriky 50. let prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mj. autor titulů Miluji tě, ale… či Memphis).

Do scénáře se vešlo celkem 24 Presleyho slavných písní, včetně Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes, Don’t Be Cruel, Love Me Tender, Heartbreak Hotel, A Little Less Conversation nebo Hound Dog.

Muzikál spatřil světlo světa v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této podobě se All Shook Up představil na newyorské Broadwayi. Tam měl premiéru 2. března 2005 v Palace Theatre v režii Christophera Ashleyho a s choreografiemi Kena Robersona. Inscenace si připsala na konto významnou cenu Theatre World Award (Cheyenne Jackson ji získal za výkon v hlavní mužské roli), byla též nominována za výpravu.

Po více než 200 odehraných reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné.

Muzikál byl nastudován rovněž v Japonsku, Korei, Německu, Švédsku a Holandsku. Česká verze je první kompletně v národním jazyce.

Do jednoho konzervativního amerického státu, uprostřed konzervativní dekády, do ospalého města s náměstím malým jak konzerva jednoho dne přijíždí na motocyklu záhadný cizinec, kytarista a tulák Chad, aby všechny jeho obyvatele nakazil rebelstvím své hudby a jejich nudné životy navždy převrátil vzhůru nohama.

Setkává se tu s ráznou dívkou, opravářkou motorek Natalií, jejím ovdovělým otcem Jimem, pragmatickou majitelkou baru Sylvií a její nenapravitelně romantickou dcerou Lorraine, zakřiknutým Dennisem, krásnou intelektuálkou Sandrou, konzervativní starostkou Matildou, jejím poslušným synem Deanem a loajálním šerifem Earlem. Všichni obyvatelé městečka mají životy, jaké žít nechtějí, ale chybí jim odvaha na nich cokoli změnit. Přitom by pro začátek stačilo alespoň se odvážit… hodit minci do jukeboxu!

H E R E C K É  O B S A Z E N Í

CHAD   Jan Kříž / Přemysl Pálek

NATALIE HALLER   Petra TenorováPetra Kosková

JIM HALLER   Petr Vondráček / Zbyněk Fric

SYLVIA   Marie Křížová / Ilona Maňasová

LORRAINE   Kateřina Šildová / Genny Ciatti

DENNIS   Petr Kutheil / Jan Tenkrát

SANDRA   Kateřina Steinerová / Markéta Martiníková

MATILDA HYDE   Renáta Podlipská / Alena Štréblová

DEAN HYDE   Roman Tomeš / Jan Tenkrát

EARL   Michal Pleskot / Martin Bačkovský

TANEČNICE     Adéla Hájková, Gloria Šudomová, Klára  Šútovská, Veronika Šlapanská, Kristina Kohoutová, Kateřina Górnioková, Martina Ctiborová,Nikola Pažoutová

TANEČNÍCI   Filip Jankovič, Jiří Minařík, Dominik Peřina, Radek Fišer, Matěj Cichra, Lukáš Prokop, Michal Klohna, Ondřej Bohata

libreto : Joe DiPietro
režie a scéna: Šimon Caban
překlad a české texty: Adam Novák
choreografie: Petra Parvoničová
kostýmy : Zuzana Straková
hudební nastudování: L'ubomír Dolný