Setkání s Andělem

11.12.2016 – 31.1.2017, 23:59

Petr Váňa vstoupil do sochařského ateliéru ve třinácti letech. Nejdříve jako žák sochaře Jiřího Seiferta a potom sochaře Jindřicha Severy. V roce 1990 diplomoval v ateliéru Stanislava Kolíbala na Akademii výtvarných umění v Praze.

Akademický sochař Petr Váňa
Vánoční sochařská výstava volné tvorby, Strahovský klášter

V současné době se věnuje převážně volné tvorbě. Jeho sochy jsou realizovány v Berlíně, Hannoveru, Římě, Vitorchianu a na mnoha místech České Republiky. Zúčastnil se několika sympozií a sám je organizátorem Sochařského sympozia Cesta mramoru v Dobřichovicích. Mezi jeho poslední díla a projekty patří i Socha pod vodou – Setkání svatého Jana Nepomuckého s Andělem, kterou v roce 2012 potápěči Willyteamu usadili na dno slapské přehrady, 40 metrů pod vodní hladinou. Bronzový odlitek se stal součástí mramorové fontány v Římě v koleji sv. Jana Nepomuckého.
Pro město Moutnice vytvořil Petr Váňa v roce 2013 z řeckého mramoru tři metry vysoké sousoší v podobě brány, kterou lze procházet a kterou tvoří postavy dvou mužů, Cyrila a Metoděje.
Jeho sochy a obrazy jsou v mnoha soukromých sbírkách. V roce 2016 převzal ocenění České biskupské konference, řád Svatého Cyrila a Metoděje za přínos ke křesťanskému umění a snahu o obnovení Mariánského sloupu.