SAUNA. Architektura požitku

18.1.2017 – 10.3.2017, 23:59

Veřejné lázně byly kdysi intenzivním místem pro sociální kontakty. Byly nejen místem pro relaxaci a sport, ale rovněž pro politické diskuze, obchodní schůzky i požitkářství. Takovým místem dnes může být sauna, a to nejen ve Skandinávii. Člověk se zde uvolní, utřídí si myšlenky, setká se s lidmi a pohovoří o životě.

Autoři výstavy si chtějí položit otázku, zda forma může následovat obsah. I když se sauny jako architektonický produkt neobjevují vždy na předních místech architektonických časopisů, jedná se o důležitý segment stavební a architektonické produkce, který se stále více stává zajímavým pro experimentování s typologií a funkčností v rámci architektonických postupů. V zahraničí dost často vznikají na základě experimentálních workshopů /např. Rintala Eggertsson Architects, The Oslo School of Architecture/.

Je příznačné, že mnoho významných staveb tohoto segmentu vzniklo v zemích, kde se daří kvalitní architektuře – Finsko, Norsko, Rakousko. V zemích, kde je veden dialog s geniem loci materie krajiny, kde je snaha o udržitelnou architekturu, a kde se nehovoří pouze o vzrušujících architektonických gestech.

Záměrem projektu je představit fenomén sauny jako relaxační proces i jako možnost kvalitní a experimentální architektury. Seznámit se s historií i současností a inspirovat pro budoucnost.