Z deníku hraběnky M. - Divadlo Horní Počernice

22.1.2017, 19:30 – 21:30

Příběh japonské dívky Micuko Aojamy (1874-1941), která se po sňatku s rakouským diplomatem Heinrichem Coudenhove-Kalergim stala hraběnkou na českém panství. 

Cena vstupenky: 200/ 180/ 160 (sleva pro seniory 50%) Kč
Z deníku hraběnky M. - Divadlo Horní Počernice
  • Adresa:
    Votuzská 379/11
    Praha 9 193 00

Vršovické divadlo Mana

Režie: Olga Strusková

Hrají: Zora Jandová

Na základě osobních vzpomínek, které  Micuko diktovala své dceři Olze, zpracovala japonská autorka Jasuko Omači životní osudy této pozoruhodné ženy do divadelní podoby.  

V příběhu plném životních zvratů líčí lásku Micuko k milovanému manželovi, žal z jeho předčasné ztráty, komplikovaný vztah k dětem, rozporuplný vztah k evropské společnosti po 1. světové válce a věčnou touhu po rodné zemi, do níž se Micuko, na rozdíl od řady svých krajanek, již nikdy nevrátila.

V roli Micuko se českým divákům představuje  Zora Jandová, pro niž se po postavě Fridy Khalo a Edith Piaf stala Micuko  Aojama téměř životní rolí. V jejím příběhu uplatňuje svůj vztah k asijské  kultuře a také pochopení pro osud ženy, která se vypracovala z „exotické loutky“ v naprosto samostatnou a emancipovanou bytost. S hereckou bravurností se Z. Jandová dokáže měnit z naivní sedmnáctileté dívky ve zralou, částečně ochrnutou ženu na prahu šedesátky, a navíc v obou polohách střídá s naprostou přirozeností dva tak vzájemně odlišné světy.