Art for Heart – K. Gebauer, M. Rittstein, K. Kintera, P. Oner, A. Štech a další podporují Nadační fond Africké srdce

6.12.2016, 19:00 – 23:59

Adam Kašpar, Adam Štech, Aleš Brázdil, Alžběta Josefy, Břetislav Malý, Jiří Franta & David Böhm, Jan Kaláb, Jan Mikulka, Jakub Hubálek, Julius Reichel, Krištof Kintera, Kurt Gebauer, Michael Rittstein, Martin Salajka, Martin Krajc, Michal Škapa, Pasta Oner, Pavel Příkaský, Patrik Kriššák, Petr Stanický, Samuel Paučo, Tomáš Němec, Zdeněk Trs, Zuzana Badinková

Benefiční výstava Art for Heart, kterou pořádá Nadační fond Africké srdce, představí příští úterý 6. 12. v prostorách Výstavní síně Mánes průřez aktuální českou uměleckou scénou. Výstava bude prezentovat jak legendy českého výtvarného (např. M. Rittstein, K. Gebauer) umění konce druhého tisíciletí, tak i zástupce střední a nastupující generace umělců (K. Kintera, Franta & Böhm, A. Štech, Pasta Oner a další). Benefiční večer a výstava Art for Heart bude otevřena od 19:00 do 24:00 (Výstavní síň Mánes, Masarykovo nábřeží 250/1, Praha 1). Mezi prodávanými díly bude například známé Srdce Kurta Gebauera, kresba Krištofa Kintery, mozaika Adama Štecha či akrylový obraz Pasty Onera.

Benefiční výstava Art for Heart představí díla předních umělců generace 70. a 80. let, autorů porevoluční výtvarné éry a díla nastupující generace českých vizuálních umělců. Na výstavu přijali pozvání autoři jako je Michael Rittstein, Kurt Gebauer, Krištof Kintera, Jiří Franta a David Böhm, Petr Stanický, Adam Štech, Pasta Oner, Tomáš Němec, Jan Kaláb, Michal Škapa, Adam Kašpar, Samuel Paučo a další. Výtěžek z výstavy bude věnován na konto Nadačního fondu Africké srdce a přímou pomoc dětem se srdečními problémy v rozvojových zemích. „Od prvních okamžiků, kdy jsme začali nad realizací benefiční výstavy uvažovat, jsme chtěli oslovit širokou skupinu autorů, kteří v průběhu let formovali a stále formují části či rovnou i celky naši lokální výtvarné scény. Jedním z největších benefitů celé organizace byla především kladná reakce drtivé většiny autorů, kteří byli osloveni a kteří tak projevili snahu a ochotu přispět svým dílem na dobročinné účely, říká kurátor výstavy Pavel Kubesa. Pevně věřím, že naše snaha a nadšení, kterou do projektu vkládáme, pomůže těm, kteří to opravdu nejvíce potřebují. Více se o kritické situaci v Súdánu či Nepálu dozvíte na Benefiční výstavě Art for Heart,“ dodává spoluzakladatel Nadačního fondu Africké srdce MUDr. Michal Pazderník.

Benefiční výstava Art for Heart chce prostřednictvím prodeje uměleckých děl získat prostředky na nákup operačních sad a jejich cílenou alokaci do postižených oblastí v africkém Súdánu, v němž Nadační fond Africké srdce započal svou misi. „V České republice se ročně narodí asi 500 dětí se srdeční vadou. Většinu vad lze dnes upravit operačním nebo katetrizačním výkonem. Jsou ovšem oblasti na světě, kde je výskyt podobných komplikací mnohonásobně vyšší a účinná pomoc neexistuje. I z tohoto důvodu vznikl Nadační fond Africké srdce, který chce zajistit účinnou a dlouhodobou pomoc dětem se srdečními problémy tam, kde není zdravotnictví na takovém stupni rozvoje jako v České republice. Proto jsme se rozhodli v prosinci letošního roku na jeho podporu uskutečnit benefiční výstavu,“ říká spoluzakladatel nadačního fondu Tomáš Kaplan.

Výstava proběhne 6. 12. Od 19:00 do 24:00. Vstupné je zdarma. Veškerá díla jsou nabízena k prodeji a přímé podpoře operační činnosti Nadačního fondu Africké srdce v africkém Súdánu.

www.africkesrdce.cz