Sametová revoluce v plakátech Muzea hlavního města Prahy

3.12.2018 – 31.12.2019, 23:59

Soubor plakátů sametové revoluce Muzea hlavního města Prahy je významným střípkem v mozaice plakátové produkce z období listopadu a prosince 1989.

Představuje obraz spontánní tvorby profesionálních grafiků i amatérů, vznikající na vlně revolučního nadšení, v době, která byla přesycená touhou po změně poměrů. Výlohy, zdi, sloupy, zastávky a další plochy zaplavilo nespočetné množství rezolucí, plakátů, letáků a prohlášení. Veřejný prostor se načas stal v pravém slova smyslu fórem pro vyjádření svobodného slova. Používané revoluční symboly odrážejí autentickou výpověď významné ikonografické hodnoty, plasticky zrcadlí požadavky, postoje, touhy i vize tehdejších tvůrců.

Významným střediskem tvorby revolučních plakátů se stala budova galerie Mánes na tehdejším Gottwaldově nábřeží (dnešní Masarykovo).  Zde se nacházela prostorná dílna, kde dobrovolníci z řad studentů, výtvarníků a dalších tvořili dnem i nocí transparenty, plakáty, letáky s výzvami a provoláními. Plakáty vznikaly nejprve překotně, v provizorních podmínkách a malovaly se ručně.  Postupně se jejich tvorba stále více profesionalizovala a začaly vznikat první tištěné plakáty. Na jejich tvorbě se autorsky podíleli dnes již významní čeští výtvarníci: Pavel Beneš, Michal Cihlář, Pavel Hrach, Václav Jirásek, Ivan Král, Aleš Najbrt, František Skála, Pavel Šťastný, Rostislav Vaněk, Jiří Votruba, Roman Werner a další.