Romeo a Julie - Hudební divadlo Karlín

2.4.2019, 19:00 – 27.5.2019, 22:00

Nová verze slavného baletního titulu vytvořená v duchu neoklasické taneční estetiky, k němuž se zejména čeští tvůrci a diváci rádi vracejí.

Romeo a Julie - Hudební divadlo Karlín
  • Adresa:
    Křižíkova 283/10,
    Praha 8, 186 00

Balet Romeo a Julie měl svou světovou premiéru 30. prosince 1938 právě v Čechách, v Národním divadle v Brně. Romeo a Julie patří vždy k velmi úspěšným inscenacím a jeho uvádění na scénách Národního divadla v Praze má svoji tradici. Patří k titulům, které zdobí repertoár velkých divadel.

V případě nové inscenace jde, tedy kromě základní osy příběhu jako takového, o dílo značně odlišné. Důvod zášti a věčného sváru mezi rody Monteků a Kapuletů není v původní Shakespearově tragédii blíže určen. Petr Zuska si tento základní aspekt dovolil v rámci inscenace pojmenovat coby věčný konflikt mužského a ženského principu, dvou polarit vzájemně vždy oscilujících na hraně přitažlivosti i nevyhnutelného ostrého antagonismu. Konflikt rácia a iracionálna, dobrých plánů a nekontrolovatelného následného zmaru. Konflikt mezi člověkem a Bohem. Esence výše zmíněného je „červenou nití“ celého představení jako faktor tzv. druhého plánu, který však nestojí mimo samotný příběh, naopak ho prostupuje, ovlivňuje a spoluvytváří.

Jde o inscenaci mimořádně úspěšnou a oceňovanou (Ceny Thálie 2013 pro Martu Drastíkovou - Julie a Ondřeje Vinkláta - Romeo).

Tančí sólisté, soubor Baletu ND a děti z Baletní přípravky ND

Hraje Orchestr Státní opery

Přibližná délka představení včetně přestávky: 2 hodiny a 05 minut, jedna přestávka 20 minut.

Fotografové inscenace: Martin Divíšek, Pavel Hejný, Diana Zehetner

Hlavním mediálním partnerem inscenace je Česká televize.

Choreografie: Petr Zuska
Režie: Petr Zuska
Scéna: Jan Dušek
Kostýmy: Roman Šolc
Světla: Pavel Dautovský, Petr Zuska
Dirigent: Václav Zahradník, Sergej Poluektov
Asistent choreografie: Tereza Podařilová, Alexej Afanassiev, Michaela Černá, Radek Vrátil

Premiéry 14. a 15. listopadu 2013